Мианмар подписа споразумение за нова атомна електроцентрала

Генералният директор на „Росатом“ Алексей Лихачов и министърът на науката и технологиите на Мианмар Мьо Тейн Чжо подписаха междуправителствено споразумение за сътрудничество в областта на използването на атомната енергия за мирни цели. На територията на азиатската държава с население от над 53 млн. души се предвижда реализирането на проект за АЕЦ с малка мощност.

„Създаването на нова индустрия в страната несъмнено ще окаже положително влияние на енергетиката, промишлеността и икономиката на Мианмар. Атомните технологии гарантират стабилна и чиста енергия и ще дадат мощен импулс за развитието на естествените науки, образованието и подготовката на висококвалифицирани кадри. Оценяваме това, че Мианмар предпочете руските ядрени технологии“, заяви Лихачов.

Подписването бе в рамките на церемонията по откриване на Информационен център за атомни технологии – съвместен проект на „Росатом“ и министерство на науката и технологиите на Мианмар. Това е двадесет и петият информационен център за „Росатом“ и шести зад граница.

Вижте още: