Президентът на Египет Ел-Сиси и Сopelouzos Group обсъдиха изпълнението на египетско-гръцката електрическа връзка GREGY

Интерконекторът GREGY ще пренася до европейския пазар чиста електроенергия, произведена в Египет и други африкански страни, чрез подводни кабели посредством вятърни и соларни паркове

Президентът на Египет Абдел Фатах Ел-Сиси се срещна с изпълнителния директор и основател на гръцката Група Copelouzos Димитрис Копелузу, за да обсъдят изпълнението на египетско-гръцката електрическа връзка, която ще подобри енергийната свързаност и диверсификацията в региона.

Египетско-гръцката електрическа връзка, известна още като интерконектора GREGY, ще пренася към Европа чиста електроенергия, произведена в Египет и други африкански страни, чрез подводни кабели посредством вятърни и соларни паркове. Общата дължина на проекта достига внушителните 1373 км.

На срещата присъстваха и министър-председателят на Египет д-р Мустафа Мадбули, министърът на електроенергията и възобновяемата енергия д-р Мохамед Шакер, както и редица представители на Copelouzos Group.

Говорителят на президентството Ахмед Фахми съобщи, че по време на срещата са обсъдени възможностите за сътрудничество с гръцката група за реализиране на проекти за производство на електроенергия от възобновяеми енергийни източници в Египет и преноса им към Европа през Гърция чрез електрическия интерконектор между двете страни. Това ще увеличи максимално ползите от модерната инфраструктура, създадена и развивана от Египет в областта на електроенергията през последните години, в допълнение към природните ресурси, с които страната разполага, като източници на вятърна и слънчева енергия.

Акцент по време на разговорите беше постигнатото споразумение за продължаване на текущите проучвания свързани със сътрудничеството с Copelouzos Group за разработване на проекти за производство и пренос на чиста енергия от Египет към Европа през Гърция. Това консолидира позицията на Египет като регионален център за търговия с всички видове енергия.

Инфраструктурният проект е сред проектите от общ интерес (ПОИ) на ЕС и е определен като ключов приоритет за подобряване на свързаността на инфраструктурата на енергийните системи в рамките на Европейския съюз.

Вижте още:

● Ново проучване на International Workplace Group разкрива, че 74% от родителите биха потърсили нова работа, ако се налага дълго ежедневно пътуване...