Парламентът на Швеция с нова цел - нови ядрени мощности

Парламентът на Швеция прие нова енергийна цел, давайки зелена светлина на дясното правителство да продължи напред с плановете си за изграждане на нови ядрени мощности в страната, която преди 40 години гласува за постепенен отказ от атомната енергия, пише „Ройтерс“.

Швеция се стреми към „100% електроенергия без изкопаеми горива“ от „100% възобновяема енергия“. Това е от ключово значение за плана на правителството да отговори на очакваното удвояване на търсенето на електроенергия до около 300 TwH до 2040 г. и достигане на нулеви въглеродни емисии до 2045 г.

„Това създава условия за развитие на атомна енергия. Имаме нужда от повече чиста електроенергия и стабилна енергийна система“, каза министърът на финансите Елизабет Свантесон.

Партиите в страната постигнаха споразумение през 2016 г., че нови реактори могат да бъдат построени на съществуващи площадки. Без субсидии обаче това ще е твърде скъпо. Новата дясноцентристка коалиция смята, че новите реактори са от съществено значение за преминаването към икономика без изкопаеми горива и обеща щедри гаранции по заеми за атомни проекти.

Около 98% от електроенергията в Швеция се генерира от вода, ядрена енергия и вятър. Държавната компания Vattenfall обмисля изграждането на поне два малки модулни реактора и удължаване на живота на съществуващите шест реактора в страната.

Вижте още: