Президентът на Египет Ел-Сиси обсъди сътрудничеството с Гърция по проекти за производство на електроенергия

Президентът на Египет Абдел Фатах Ал-Сиси се срещна с главния изпълнителен директор и основател на гръцката група Copelouzos Димитрис Копелузу. На срещата присъстваха още египетският министър-председател д-р Мустафа Мадбули и министърът на електроенергията и възобновяемата енергия д-р Мохамед Шакер.

Говорителят на президентството коментира след срещата, че по време на разговора е било дискутирано изпълнението на проекти за производство на електричество от възобновяеми енергийни източници в Египет и преноса му до Европа през Гърция, чрез подводен кабел за енергийна свързаност.

Изпълнителният директор на Copelouzos изказа благодарности за възможността да се срещне с президент Ел-Сиси. Той даде висока оценка на постиженията на Египет през последните години, под ръководството на президента Ел-Сиси, в развитието на инфраструктурата на държавата, особено в сектора на електроенергията и възобновяемата енергия.

Димитрис Копелузос изтъкна, че очаква с нетърпение развитието и изпълнението на нови проекти за възобновяема енергия в Египет, особено при изобилието от слънчева и вятърна енергия в страната. Тези стъпки биха били в допълнение на енергийната свързаност с Гърция, която е от особено значение предвид настоящите предизвикателства, пред които е изправена Европа в енергийния сектор.

Министърът на електроенергията на Арабска република Египет разгледа елементите за сътрудничество с гръцката страна за производство на 9,5 GW електроенергия от вятърна и слънчева енергия в Египет и преноса й до Европа през Гърция чрез изграждането на подводен кабел за енергийна свързаност.

Той подчерта, че Египет вече има изградена модерна инфраструктура в областта на електроенергията, работеща в съответствие с националната стратегия с интегрирана инфраструктура за производствени станции, преносни линии, разпределителни и контролни мрежи. Това гарантира устойчивост на осигуряването на електрозахранване в цялата страна и отваря перспективи за стартиране на регионални проекти за енергийна свързаност.

Президентът Ел-Сиси подчерта значението на засилването на съвместното сътрудничество с гръцката компания за генериране и пренос на чиста енергия. Това ще донесе сериозни ползи не само за Египет и Гърция, но и за Европа и Африка, като консолидира позицията на Египет като регионален център за търговия с всички форми на енергия.

Вижте още:

Украинската Опера и Балет поставя “Дон Кихот” в София, Пловдив и Варна. Вечният роман на Сервантес ще оживее пред нас чрез красиви танци, поставяйки сякаш един от най -...

Тази помощ не само ускорява местната модернизация, но ще помогне на България да следва тенденциите на световния пазар и да обезпечи продоволствената си сигурност, прилагайки...