Росатом с проекта за нова гигафабрика за акумулаторни батерии

„Росатом“ ще строи нова гигафабрика за акумулаторни батерии за електротранспорта в Нова Москва (близо до руската столица). Предприятието ще бъде на площ от 20,4 хектара. Проектната му мощност е 4 гигаватчаса или 50 000 батерии на година, като 90% от процесите ще бъдат автоматизирани. Заводът ще осигури 870 работни места.

Оператор на проекта е РЕНЕРА (част от ТВЕЛ). Първоначално батериите ще бъдат поставяни в електробуси и електромобили „Москвич“, а след това в трамваи, речен транспорт, велосипеди и други, които се произвеждат и използват в столицата.


„Без това е невъзможно създаването на руски електромобил“, заяви кметът на Москва Сергей Собянин и напомни, че в себестойността на електромобила една трета се пада на батерията.

Предвижда се заводът да излезе на проектна мощност през 2026 г. До края на 2030 г. той ще достави 150 000 тягови батерии на „Москвич“ и над 5000 на оператора на наземния градски транспорт в столицата „Мосгортранс“.

Вижте още:

Държавата започва обсъждането на възможностите за изграждането на консолидиран платежен механизъм за компенсиране на производителите при форсмажорни обстоятелства. Това се...

Между 6 месеца и 1 година са необходими на българските компании, за да се подготвят за еврозоната. Това показват резултатите от неформално проучване на Асоциация на...