22% ръст на сделките с имоти в дубай за последната година

Над 4 500 милиардери от света са избрали дестинацията за свой нов дом.

• Българският инвестиционен купувач се преориентира към Дубай заради по-добрта ликвидност на дестинацията

• На 8 и 9 декември в София се провежда Dubai Property Show 3


С 22% расте броят на сделките за недвижими имоти в Дубай към есента на 2023 година спрямо същия период на предходната 2022 г. Това повишение в активността се отразява в общата стойност на сделките, която достига 97,55 милиарда AED, което представлява увеличение от 40% спрямо 69,5 милиарда AED за същия период на 2022 г. Само през октомври 2023 г. обемът на сделките расте с допълнителни 30 милиарда AED или 8,16 милиарда долара. Това сочат обобщени данни на компанията за луксозни имоти Unique Estates.

„През 2023 г. Дубай буквално влезе в историята, превръщайки се във водещ пазар на луксозни имоти в света. Дестинацията успя да генерира близо 850 милиона долара от жилища от висок клас, с пазарна цена от над 10 милиона долара през първите шест месеца на годината. Така Дубай за първи път изпревари Лондон, Ню Йорк и Париж. Неслучайно създадохме направлението Unique Estates Dubai - за да отговорим на инвестиционния интерес на българските клиенти, които биха желали да вложат средства в имот в най-перспективната в момента дестинация с цел препродажба по време на строителството или отдаване под наем”, коментира Весела Илиева, управляващ партньор на Unique Estates.

В третото издание на Dubai Property Show, което се провежда на 8 и 9 декември на ул. Оборище 10 в София, Unique Estates представя и новия си партньор в Обединените Арабски Емирства - Savoir Privé Properties. В рамките на изложението представители на двете компании ще предоставят експертни съвети и насоки за инвестиция в имоти с висока доходност в престижния международен бизнес център Дубай, както и начини за защита на спестяванията от инфлацията в България.

Според проучването на Unique Estates доходността от наем в Дубай към момента е в диапазона 6-10%, а от краткосрочен наем достига 13%. Други ключови предимства на притежанието на имот там е 0% ДДС върху жилищата, гъвкави възможности за плащане и благоприятна социална среда. За сравнение доходността от наем в София трудно надхвърля 4-5%, а от краткосрочен – около 10%, без да се включват разходите за управление.

1722494 1

„Все по-голям процент от нашите клиенти в България се интересуват от инвестиция в Дубай с цел постигане на висока доходност, защита на спестяванията, възможност за препродажба на имота още в етапа на строителството и реализиране на печалба. Наблюдава се значително покачване на заявленията за „златна виза”, като български и международни инвеститори се насочват към Емирствата заради добрите инвестиционни перспективи”, казва Весела Илиева и допълва „В стремежа си да предложим възможно най-висока доходост на нашите клиенти все по-често препоръчваме Дубай, тъй като дестинацията предлага по-добра ликвидност спрямо българския пазар”.

В портфолито на българската компания са подбрани проекти, които отговарят в най-пълна степен на нуждите на клиентите – разположени в Dubai Creek Harbour, Dubai Beach Front, Palm Jumeirah и други.

Весела Илиева посочва още, че ОАЕ снижават изискванията за инвестиции в имоти за получаване на „златна виза“. Минималното финансово изискване за кандидатстване за тригодишна виза чрез инвестиция в Дубай към момента е 750 000 AED, което е намалена стойност от първоначалната – 1 000 000 AED. Инвеститори, които купят имот/и на стойност 2 000 000 AED или повече, пък могат да получат виза за пребиваване с възможност за подновяване за период до пет години.

Най-скъпо продаденият имот на международен клиент в Дубай е пентхаус на стойност 500 000 000 AED или 136 000 000 долара. Той е с площ от малко над 2000 кв. м, разполага с 5 спални, а стъклените му стени разкриват впечатляваща гледка към Арабския залив. Намира се в 71-етажна кула с високи тавани, плащави стълбища и ефектно осветление. Следващите 2 най-скъпи имота са вили в Palm Jumeirah, съответно на стойност 302 млн. AED и 280 млн. AED.

Към Дубай днес се наблюдава сероиозен интерес от страна на французи, англичани, индийци, руснаци, китайци. В момента там живеят представители на над 200 националости. За 2023 г. са регистрирани 12.4 млн. туристи, а над 4 500 милиардери са избрали дестинацията за свой нов дом. Очакванията са до 2040 година населението на Дубай да достигне 7,8 млн. души.

22% ръст на сделките с имоти в дубай за последната година

От Unique Estates обобщават най-добрите райони за инвестиция в Дубай за 2023 г., класирани спрямо стойността на регистрирани сделки, както следва:

• Dubai Harbour: 3.04 милиарда AED
• Palm Jumeirah: 2.66 милиарда AED
• Sobha Hartland: 2.52 милиарда AED
• Business Bay: 2.43 милиарда AED
• Dubai Creek Harbour: 1.62 милиарда AED

Около 60% от купувачите на имоти в Дубай се интересуват от апартаменти, сочат още данните. Останалите се насочват към вили или градски къщи. На пазара на наеми апартаментите съставляват 82% отсделките. Обзаведените жилища под наем са изборът на 67,5% от наемателите.

Вижте още:

● Ново проучване на International Workplace Group разкрива, че 74% от родителите биха потърсили нова работа, ако се налага дълго ежедневно пътуване...