Струват ли българските имоти 5 000 евро на квадрат?

Чета, че цените на имотите скочили неимоверно в София и в България въобще. Някакви хора се опитват да търгуват квадратния метър, все едно са в Прага или Берлин! Вече си говорим за цени от 3, 4 и 5 000 евро на квадрат.

Няма да коментирам строителството. Няма да ви кажа, че в Германия топлоизолацията я правят с каменна вата, а у нас със стиропор или фибран. Друго ще ви кажа. Онзи, който ви продава жилище, той ви продава среда за живеене. В Европа ви продават среда с широки пространства, с паркове до вас, със зеленина, с окосени поляни, с чисти и поддържани улици, с редовен транспорт, с чист въздух! Българският строител ви продава апартамент в отвратителна кочина.

Около вас панелки, населени с второ или трето поколение "граждани", потомци на принудително изведени от селата хора, принудени да работят в разни заводи на соца. Строителят ви продава жилища, чиито междублокови пространства приличат повече на сметища, отколкото на градинки. Шансът ви за що годе чиста среда е в затворените комплекси, където е много вероятно да имате съседи - тежки комплексари. Но това е пътя на израстването на едно общество.

Строителите в България ви продават отровна среда, но претендират да им плащате сякаш сте получили имот в европейски град.Те се борят да застроят всяко възможно парче земя. Превръщат паркове в парцели. Няма да назоваовам квартали в София или Варна например, но там съседите си гледате прането и душат "манджите" на живущите в съседните блокове.

В подобни квартали обаче населението живеете с мисълта, че обитава елитен квартал. Не, това са полу-гета които имат белези на крайни квартали в градове от провинциите на Турция, Сирия или Русия. По-скоро трябва да ви плащат да живеете в подобни места и да газите в боклуци. Наистина не разбирам претенциите на БГ строителите.

Вижте още: