КАБ обединява усилия с държавата и общините за развитието на сектора

Близо 300 делегати от цялата страна участваха в 21-то Общо събрание на Камарата на архитектите в България (КАБ), което се проведе на 15 и 16 април в София. Събитието бе официално открито от председателя на КАБ арх. Владимир Милков, който обяви началото на честванията на 85 годишнината от създаването на професионалната организация. По този повод през есента в София ще бъде открита мащабна изложба, която ще гостува на всички 28 регионални колегии на КАБ.

Паралелно с нея ще се провеждат професионални лекции и дискусии на архитектурна тематика във всеки един от регионалните центрове. В рамките на честванията през октомври ще се състои и конкурсът “Български архитектурни награди 2022”. Πoздpaвитeлни aдpecи бяха пpoчeтeни oт имeтo нa пpeзидeнтa Румен Радев, Архитектурния съвет нa Европа, Съюза на ландшафтите архитекти, KИИΠ, KCБ и други.

Приоритетите пред архитектурния бранш

Tpaнcфopмaциятa нa ЗУT и подзаконовите наредби, електронизацията нa административните услуги в сектора, засилване на строителния ĸoнтpoл, повишаване качеството на архитектурния продукт, пpeдeфиниpaнe нa oтгoвopнocтитe нa yчacтницитe в cтpoитeлния пpoцec. Това са ключовите приоритети, които очерта зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Стефан Аспарухов в приветствието си към делегатите.

Основен фокус на МРРБ през 2022 г. е проектът за изменение и допълнение на ЗУТ, който се подготвя от междуведомствена работна група с участието на представители на бранша. Специален акцент ще бъде поставен на изменението на Наредба 7 за правилата и нормативите за устройство на отделните видове територии и устройствени зони. “За изпълнението на тази мисия е необходим диалог между държавните институции и представителите на архитектурния бранш”, изтъкна арх. Аспарухов.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Столична община и КАБ работят съвместно за електронизацията на административните услуги в сектора. В момента сайтът на Направление “Архитектура и градоустройство” към СО предоставя възможност за онлайн предаване на проекти само в областта на устройственото планиране. Очаква се през следващата година да стартира реален процес, свързан с електронното предаване на инвестиционни проекти, информира главният архитект на Столична община Здравко Здравков, който поздрави участниците в Общото събрание.

Най-важните решения на Общото събрание

• Приоритетни задачи за 2022: промени в ЗУТ, ЗОП и подзаконови наредби; изработване на нов Кодекс; стартиране работата на Европейски информационен хъб за обучение по строително-информационно моделиране (СИМ); създаване на звено към КАБ за продължаващо обучение; финализиране на промените в Устава на КАБ; усъвършенстване на Методиката за себестойността на проектантския труд в инвестиционното проектиране и устройственото планиране и други.

• Годишната вноска за проектантска правоспособност и членство в КАБ става 300 лв. (вместо досегашните 240 лв.).

• Приети бяха допълнения в Устава на КАБ, с които се създава възможност за ползване на електронни услуги от членовете през уеб сайта на КАБ; определя се редът за поддържане на регистъра на проектантите в електронна форма; прецизират се правилата за вземане на решения от Общото събрание.

• Арх. Ваня Серафимова бе избрана за председател на Комисията по дисциплинарно производство, която ще следи за изпълнението на професионалните задължения на проектантите – членове на КАБ в периода 2022 – 2025 година.

Пълен видео запис от Общото събрание можете да гледате тук https://www.facebook.com/ChamberOfArchitectsInBulgaria

Вижте още:

„Старият дъб“ е специално място. Това не е само последната оцеляла кръчма, но и единственото останало обществено място, където могат да се срещат...