Общото състояние на сградата може да бъде причина за съществени разлики в цените на имоти, чиито останали характеристики са идентични. През 2016 г. жилища, намиращи се на една и съща улица, се продават с големи ценови вариации. Тенденцията е валидна за София и се дължи на все по-нарастващото значение на качеството на строителство. Това посочват в годишния си обзор от консултантската компания Имотека.
  • Над 15% ръст в броя на сключените сделки в централните столични райони отчитат от Имотека
  • 2016-а беше година на новото строителство и покупките на големи апартаменти

„Ценовите рамки на имотите в един и същи квартал през изминалата година са много широки“, казва Явор Пейчев, регионален мениджър на Имотека. „Имаме немалко случаи на сключени сделки на няколко метра една от друга, с разлика в цената на квадратен метър над 100%. Днес, не само локацията формира стойността на имота, колкото общото състояние на сградата, качеството и годината на построяване. Предпочитанията за квартал не са за подценяване, но те следват по-различна логика“, казва Пейчев.

Според него, изборът на квартал е сред първите решения, които купувачите вземат. Обикновено това е резултат от лични или емоционални причини – близост на местоработата или близките, обвързаност с кварала от детството. Подборът на конкретен имот е вторият етап от действията на купувача. Често той се оказва готов да плати над първоначално определения бюджет, ако апартаментът и сградата отговарят на очакванията му.

Вижте още:

„Старият дъб“ е специално място. Това не е само последната оцеляла кръчма, но и единственото останало обществено място, където могат да се срещат...