Асен Василев вкарва държавата в дългова спирала

Държавният бюджет беше одобрен на първо четене в комисията по бюджет и финанси. Вероятно в понеделник ще бъде приет и в зала на първо четене. След това започва процедурата по промени в конкретните параграфи и функции.

За пореден път Асен Василев внася проект за държавен бюджет без реформи. Помните ли как до скоро финансовият министър се опъваше за всяко увеличение на заплатите в публичния сектор? Тогава той казваше "пари срещу реформи".


Е, реформи няма, но пък Асен Василев е сменил тактиката, сега раздава пари на калпак и обяснява как през бюджета хората ще станат по-богати.

Подобна теза освен чисто популистки характер, освен един гол пиар не почива на някаква реална основа. Управителят на БНБ ги предупреди, че помпат инфлацията, което всъщност прави хората по-бедни, а не по-богати.

Причината е в обезценяването на парите ни, т.е. с това, което получаваме, можем да купуваме по-малко. За мен е притеснително и предвиждането на 10 млрд. лв. нов дълг за 2024г. Промяната, типично по либерал-екстремистки социалистически маниер, разви хронична зависимост от теглене на нов и нов дълг.

Трупането на бюджетни дефицити означава, че свикваме да живеем на заем. Дали това е здравословно в средносрочен план и кой ще връща парите? Както се вижда, само за година дупката в осигуряването нараства с 800 млн. лв. В превод - плащаме пенсиите с парите от приходите от ДДС. Забележете, че това е почти колкото сумата за капиталови разходи на общините - 1 млрд. лв.

В един момент ще стигнем до ситуация да намаляваме публичните инвестиции в пътища, мостове, ВиК мрежи, енергетика, образование, здравеопазване, за да можем да платим пенсиите. Очевидно на Асен Василев не му пука.

Не съм от тук и съм за малко му е принципът. Къде са 8-те млрд. лв. от спрените кражби? Къде са четирите или петте моста на река Дунав? Няма ги. Кабинетът помпа текущите разходи, оставяйки едно тежко наследство за всеки следващ кабинет. Залага се една бомба, с която след една, две, три години ще се оправдава вдигане на данъци и осигуровки, което ще срине малкия и средния бизнес. Това прави Асен Василев.

Погледнете капиталовата програма. Там финансовият министър е заложил средства, част от които е ясно, че няма да се инвестират. Това означава, че си е оставил буфер, за да му излезе дефицитът.

В обобщение Асен Василев вкарва държавата в дългова спирала. Той сътворява един финансово-политически батак заради моментни, ситуационни политически победи, които ПП да изконсумират в кратък политически и електорален план. Промяната в момента продава на сергията лозунга на бързите кредити - взимаш, харчиш и не мислиш за последствията.

Така Асен Василев планира да изхарчи 6 млрд. лв., които държавата няма. Вие бихте ли направили така със семейния си бюджет? Не виждам обаче желание тоя порив да бъде обуздан от останалите в Парламента. Кредитирането на тази политика е пагубно. Само че политиката се превърна в ласт минът упражнение - вземаш нещо и бегаш бързо...

Ако не бъдат ревизирани планираните харчове от Асен Василев, държавният бюджет ще бъде продънен към края на 2024г. и то със съучастието на всички натиснали бутона "За" след две-три седмици.

Вижте още:

Между 6 месеца и 1 година са необходими на българските компании, за да се подготвят за еврозоната. Това показват резултатите от неформално проучване на Асоциация на...

„Старият дъб“ е специално място. Това не е само последната оцеляла кръчма, но и единственото останало обществено място, където могат да се срещат...