Веселин Георгиев, регионален представител на Binance в България: Повратен момент за Биткойн

Отново настъпва исторически момент за Биткойн и пазара на криптовалутите – събитие, очаквано с нетърпение през цялата година. Предишният случай, когато Биткойн се търгуваше над 42 000 долара, беше през април 2022 година. В момента наблюдаваме забележителен ръст от 140% от началото на годината, което несъмнено провокира осезаема промяна в настроенията на пазара и ще отвори криптовалутата за традиционните инвеститори. Според CoinMarketCap, едновременно със скока на Биткойн, пазарната му капитализация се изстреля до 809,6 млрд. долара.

Отразявайки този ръст, колективната пазарна капитализация на криптовалутната сфера достигна своя връх през тази година – 1,54 трилиона долара. Този скок до голяма степен може да се отдаде на предстоящите одобрения на Биткойн ETF и спекулираното намаляване на лихвите от Федералния резерв на САЩ, което се очаква да влезе в сила до 2024 г.

Редица анализатори очакват потенциалът на Биткойн да достигне 100 хил. долара до 2024 г., като единодушно обвързват тази траектория на растеж с влиянието на ETF (борсово търгувани фондове). Големи играчи като BlackRock Inc., заемащи централно място в индустрията на цифровите активи, са наблюдавани отблизо, тъй като очакваме въвеждането на първите Биткойн ETF-и в САЩ.

Фокусирайки се върху техническите фактори, прогнозният анализ предполага предстояща съпротива на Биткойн на ниво 42 330 долара. Това очакване се основава на продължаването на бичия тренд, въпреки относително ниския открит интерес (OI). Една част от анализаторите дори предлагат Биткойн да се катапултира до 60 000 долара преди последващото намаляване на стойността наполовина през април 2024 г.

Ако мога да обобщя накратко, настоящите пазарни условия пулсират обещаващо, сигнализирайки за потенциал за монументална експанзия при криптовалутите през 2024 г. Очакването на Биткойн ETF разпали пазарния ентусиазъм, който потенциално би могъл да изстреля Биткойн, а впоследствие и целия пазар на криптовалути, до абсолютни висоти. Въпреки това, подобно на всяка инвестиционна стратегия, ние от Binance силно препоръчваме да се придържате към принципа DYOR (извършване на собствено проучване) преди да инвестирате в криптовалути.

* Статията не е препоръка за вземане на финансови решения.

Вижте още:

„Старият дъб“ е специално място. Това не е само последната оцеляла кръчма, но и единственото останало обществено място, където могат да се срещат...