Бисер Манолов защити валутния бордКандидатът за управител на БНБ, издигнат от Реформаторите, изрази мнение пред бюджетната комисия в четвъртък, че България трябва да влезе в еврозоната с валутен борд. Той посочи, че БНБ трябва да бъде активен участник в процедурата по присъединяване в еврозоната, а между Министерство на финансите и БНБ трябва да има управляващ комитет с подкомитети-държавна администрация, пари и парична система, икономика и комуникации и публично оповестяване. Манолов даде за пример Латвия, в която въвеждането на еврото довело до 15% ръст на чуждите инвестиции.

България ускорено трябва да предприеме действия към присъединяване на единния надзорен механизъм (ЕНМ). Това е изключително важна застраховка на банковата ни система. Трябва да бъде подписан договор и с Централната банка, каза той. Манолов посочи, че след оценка на качеството на активите банките трябва да получат срок за разработване в случай на необходимост на план за запълване на капиталовия недостиг. След този план проблемните институции имат срок за реализирането му, с последващ стрес тест. Той подчерта и позитивите от влизане в ЕНМ преди приемане на еврото, сред които увеличаване на доверието в банковата система.

"Системата за ранно предупреждение не сработи в БНБ през 2014 г., друга грешка е неинформираността на УС на БНБ. Системата за ранно предупреждение трябва да отиде към УС и да се извади от надзора. БНБ трябва да има достъп до междинните финансови отчети", смята кандидатът на РБ. Според него е нужно да се прецени и необходимостта за отделяне на инвестиционното от търговското банкиране.

Манолов подчерта още, че имаме да си пишем още доста домашното преди да влезем в еврозоната. Надзорният съвет безспорно трябва да бъде публичен. От морална гледна точка целият УС на Централната банка трябва да носи отговорност за случилото се през 2014 г., каза Бисер Манолов.

Досегашният управител на БНБ Иван Искров подаде оставка, считано от 10 юли, три месеца преди изтичането на втория му мандат на този пост. Окончателният избор на гуверньор на централната банка ще стане на заседание на Народното събрание, на което депутатите ще гласуват кандидатурите поотделно.

Вижте още:

● Ново проучване на International Workplace Group разкрива, че 74% от родителите биха потърсили нова работа, ако се налага дълго ежедневно пътуване...