EDF договори „зелени“ кредити за удължаване живота на реакторите си

Френската компания EDF договори „зелени“ кредити на обща стойност от около 5,8 млрд. евро, които ще бъдат използвани за финансиране на удължаване на срока на експлоатация на съществуващите френски АЕЦ. Кредитните споразумения със срок на погасяване от 3 до 5 години бяха сключени с крупни международни банки, сред които BNP Paribas, Bank of America, ING, Société Générale.


През 2011 г. EDF обяви инвестиционна програма за удължаване на живота на реакторите си с план да вложи около 55 млрд. евро до 2025 г. за модернизация на централите си, която да подобри производителността и осигури непрекъсната им работа в продължение на повече от 40 години. През 2018 г. обемът на инвестициите бе преразгледан до 45 млрд. евро, а през 2020 г. EDF коригира сумата до 49,4 млрд. евро.

От компанията отбелязаха, че инвестициите за удължаване на експлоатацията на реакторите ѝ са „съгласувани с таксономията на ЕС“. През 2022 г. Европейският парламент включи определени дейности от ядрената сфера в списъка с официално одобрените „зелени“ инвестиции на Европейския съюз.

Вижте още:

Държавата започва обсъждането на възможностите за изграждането на консолидиран платежен механизъм за компенсиране на производителите при форсмажорни обстоятелства. Това се...