Финансисти и икономисти да не ни раздават захарен памук

Анализ на Световната банка от преди дни гласи, че вероятно на централните банки ще им се наложи да вдигнат лихвите поне на 6% до края на 2023 г.

Междувременно, Джером Пауъл търпи тежки критики, че не трябва да повтаря грешката на Пол Волкър в борбата с инфлацията и го призовават открито да е още по-решителен в тренда нагоре. През 80 години, когато САЩ са с инфлация над 14%, а основната лихва е вдигната до 17%, под натиска на бизнеса и обществото, Волкър сваля лихвата със 7%. Ефектът е повторен рязък скок на инфлацията.

Месеци след това Волкър вдига основната лихва на 20%!

Казвам всичко това, защото тирирамбите на онези наши финансови и банкови експерти, че тъй като сме вързани за еврото и пр. ще ни предпазят от рязък скок на лихвите и, че ЕЦБ щяла да е по-внимателна с нов скок е не просто смешен, а е повече от безочлив, защото има за цел да успокоява хората да теглят кредити! Особено ипотечни!

Очевидно е, че нито ФЕД, нито ЕЦБ ще спрат ръста на лихвите. И той надали ще се ограничи с очакваните фиктивни 0.75 пункта преди Нова година. А не е изключено и 6%, за които говори Световната банка да бъдат прехвърлени до края на следващата година.

Миналата седмица излязоха данните за годишната инфлация в САЩ през август от 8,3%. През юли беше 8,5%, но очакванията на икономистите бяха за по-силен спад до 8%. Т.е. до този момент вдигнатите лихви от ФЕД не дават очаквания резултат. На ход е Джером Пауъл.

Мисля, че медиите у нас трябва да обърнат повече внимание на обективността на икономическите анализатори, които канят и да не им позволяват да ни раздават захарен памук!

*водещи икономисти и финансисти ще дискутират тенденциите и последствията по нреме на международншя форум NEXT DIFI 2022 през октомври.

Вижте повее на: difi.b2bmedia.bg

Вижте още:

„Старият дъб“ е специално място. Това не е само последната оцеляла кръчма, но и единственото останало обществено място, където могат да се срещат...