Какво причиняват високите лихви на имотния пазар по света и у нас

Вчера компанията за ипотечни кредити Better.com, оценявана преди няма и две години на 7.7 млрд. долара, стартира публичното си предлагане. Акциите й се сринаха 93% и в момента пазарната й капитализация е под половин милиард долара.

Същевременно търсенето на ипотечни кредити в САЩ се свива до ниво от 1996 г., тоест преди дотком и ипотечния балон от последният четвърт век.


Осредненото ниво на ипотечните вноски на домакинствата в САЩ в момента е двойно по-високо отколкото при пукането на ипотечния балон от 2008 г.

И най-вече - парите свършиха. Пандемичните стимули напомпаха спестяванията на домакинствата в САЩ до рекордните 2.1 трилиона долара през 2021 г. Само за две години 90% от тези средства са се изпарили и в момента се оценяват на 190 милиарда долара.

Какво причиняват високите лихви на имотния пазар по света и у нас

Новите лихви по фиксираните ипотечни кредити в САЩ са средно 7.5%, докато съществуващите такива са на двойно по-ниски нива.

По-ясна индикация за това какво причинява повишаването на основните лихвени проценти няма. Ако някой си мисли, че ситуацията в Европа е различна - не е. В България засега сме извън тези процеси заради свръхкапитализацията на банковия сектор и това е единственото положително нещо. Но пък поражда алчния поглед на политиците…


Какво причиняват високите лихви на имотния пазар по света и у нас

Вижте още:

● Ново проучване на International Workplace Group разкрива, че 74% от родителите биха потърсили нова работа, ако се налага дълго ежедневно пътуване...