Канада отпуска нови 74 млн долара за малки модулни ядрени реактори

„Канада застава зад разработването на малки модулни ядрени реактори (ММР) в провинция Саскачеван“, обяви министърът на енергетиката и природните ресурси на страната Джонатан Уилкинсън. По думите му Отава е одобрила до 74 милиона долара федерално финансиране за развитие на технологията в региона.

Саскачеван, заедно с три други провинции в Канада – Онтарио, Ню Брънзуик и Алберта – са начело на разработването на технологията за малки модулни реактори, която трябва да помогне за захранването им с чиста и безвъглеродна електроенергия. Докато конвенционален ядрен реактор генерира около 1000 мегавата енергия, малък модулен реактор може да произведе между 200 и 300 мегавата - достатъчно за захранване на около 300 000 домове.


Окончателното решение дали да се изгради тази технология в Саскачеван няма да се вземе до 2029 година, но процесът на планиране напредва, като компанията SaskPower отговаря за разработването и внедряването на ММР в провинцията. Изборът е за реактора BWRX-300 на компанията GE-Hitachi.

Вижте още: