1553359Кредитират ли банките у нас клиенти с доходи от чужбина? Какви са съветите след успешно завършили специфични казуси на Ива Ангелова, кредитен консултант в Кредитланд ?

Повечето българи, живеещи в чужбина, планират закупуването на имоти в България. Някои купуват с инвестиционна цел за отдаване под наем, други мечтаят за имоти за сезонно ползване – вила далеч от шума на големия град или малък апартамент в планинските или черноморските курорти. Трети търсят собствено жилище, в което да отсядат за по няколко седмици в годината, когато се прибират по родните места, или се опитват да осигурят подходящ дом за старините на роднините си. Това са част от причините българи, живеещи и работещи в чужбина да търсят банково кредитиране у нас.

Политиките и правилата на някои банки напълно изключват кредитиране на доходи от чужбина. В други банки това е възможно да се случи при определени изисквания, като правим разлика между потребителски и ипотечен кредит. Повечето случаи от практиката водят до извода, че потребителски кредит с доходи от чужбина е невъзможна мисия. Причината е, че при доходи от чужбина, кредитоискателите нямат възможност да получават възнаграждението си в българска банка и потребителските кредити се считат за необезпечени и следователно рискови. По тази причина банките в България не предлагат такъв кредитен продукт. 

В практиката си Ива Ангелова(кредитен консултант към необвързания кредитен посредник Кредитланд) е успяла да финализира успешно такъв кредит – потребителски, с доходи на клиент от Гърция- разгледан и одобрен по изключение. За целта аргументирано кредитният консултант е използвал специфични параметри от профила на клиента, които доказват, че той е надежден и коректен платец, и по този начин успява да намали риска за банката.

Как стои въпросът с ипотечните кредити с доходи от чужбина? Факт е, че не се кредитира покупка на имот извън страната. Когато говорим за кредитиране с обезпечение ипотека на недвижим имот, се разбира имот, който се намира на територията на България. Но дори и в тези случаи, не всички банки са склонни да финансират такава покупка, ако доходите, с които ще се погасява кредитът, са от чужбина. 

При част от банките политиката и правилата им изключват напълно такава възможност, но други банки имат дори утвърдена процедура, по която се отпуска кредитът.

Ива Ангелова съветва хората, търсещи ипотечен кредит от банка в България, първо да се въоръжат с търпение! „Банките у нас са консервативни, а процесът по одобрение на кредита и учредяването на ипотеката са бюрократични! В много банкови клонове липсват опит и експертни познания в „разчитането“ на документи, удостоверяващи доходи от чужбина. Съобразете достатъчно дълъг срок за финализиране на сделката.“

Два важни акцента, на които обръща внимание кредитният консултант, са:

Предвиждането на разходиза превод и евентуално легализация на документите за доход, на пълномощни и декларации, изисквани от закона.

Предварително планиранена пътуванията до България съобразено с процедурните правила на избраната банка. 

В практика си Ива Ангелова има няколко успешно завършили специфични казусана кредитиране на клиенти с доходи от чужбина:

1. Рефинансиране на ипотечен кредит на клиент с доходи от Швейцария. Кредитът е договорен при възможно най-преференциални лихвени условия. Допълнително клиентът получава безплатна застраховка имот за целия срок на кредита и поемане на нотариалните такси по учредяване на новата ипотека за сметка на рефинансиращата банка.

2. Кредит за покупка на имот на клиент с доходи от Швеция. Също при нисък лихвен процент и безплатна застраховка имот.

3. Кредит за покупка на имот с доходи от Дубай на преференциален лихвен процент.

4. Кредит за покупка на имот на руски гражданин, но с доходи от собствена фирма, регистрирана и действаща на територията на България.

5. Кредит на българин, живеещ и работещ в Германия – чрез продукт „без обследване на доходи“.

6. Потребителски кредит с доходи от Гърция. 

Ако Ви предстои покупка на имот или имате нужда да рефинансирате настоящ ипотечен кредит, а доходите Ви са от чужбина, обърнете се към независим кредитен консултант, който ще Ви спести време и усилия, които Вие бихте изразходвали за проучване и събиране на оферти. Също ще подбере за Вас най-добрите предложения на банковия пазар и ще направи детайлен анализ на информацията“ – съветва Ива Ангелова.

Вижте още:

„Старият дъб“ е специално място. Това не е само последната оцеляла кръчма, но и единственото останало обществено място, където могат да се срещат...