1115089Стефан Антонов

Преди 3 години интервюирах Владислав Горанов в качеството му на заместник-министър на финансите. Тогава се пошегувах, че си е сложил картина на "Син Сити" на стената, точно зад гърба и над стола си.
Той отвърна, че когато картината е рисувана, това е било читалище "Георги Димитров" и че картината е била притежание на банка "Славяни", чиято колекция от картини (напълно, или частично) е станала собственост на Министерство на финансите. То, доколкото знам имаше грижата да се изплатят гарантираните депозити на фалиралите банки от виденовата зима.

Сега от толерантност изтърпях 3 минути от предаването на Люба Кулезич, в което гостуваха Огнян Стефанов и Божидар Димитров. Димитров посочи точно случая с банка "Славяни", и обясни как стойността на колекцията й е била приспадната от пасивите на банката, когато собствеността върху картините се е сменила. И уточни, че картините на Цветан Василев не са станали държавна собственост, а само се съхраняват под държавен покрив.

Този път има фонд за гарантиране навлоговете и няма Министерство на финансите директно да стане собственост върху картините. Интересно е, ще се превърне ли офисът на фонда в галерия, или ще картините ще се продадат и как.

Според мен има смисъл това упражнение да се направи, стига да няма "цър-пър".
Между другото чух от един изкуствовед, че тези картини далеч нямат съвкупна стойност от 10 милиона лева, и че Цветан Василев е купувал всякаква халтура, представена му като изкуство. Та си помислих, че не вреди да сме по-критични към оценките за стойността на един или друг актив, които ни се подмятат.

Вижте още:

„Старият дъб“ е специално място. Това не е само последната оцеляла кръчма, но и единственото останало обществено място, където могат да се срещат...