1116363 Лидерът на ПЕС поздрави комисар Московици за въвеждането на повече гъвкавост в Пакта за стабилност и растеж"Вече 6 години от самото начало на кризата  ПЕС се противопоставя на строгите финансови икономии, водещи единствено до стагнация. Ние призовавахме за гъвкавост в Пакта за стабилност и растеж, както и за засилване на инвестициите". Това заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев, след като стана ясно, че Европейската комисия обяви нoвите правила за гъвкавост от Пакта за стабилност и растеж, както и законодателната инициатива за създаване на Европейски фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ). Според тях вноските на държавите-членки към Фонда няма да бъдат отчитани като дефицит на бюджетите им.

Станишев се срещна с комисаря по икономика, финанси и данъчна политика Пиер Московици в Страсбург. Той го поздрави, като основен отговарящ за ресора, както и останалите комисари-социалисти, които по думите му са доказали своя капацитет да отстояват левите приоритети. "Най-накрая виждаме истинска промяна в политиката на Комисията. Това е ясен знак, че влиянието на нашето политическо семейство се разраства. Новият финансов инструмент ще бъде реално средство за възобновяване на растежа и стимулиране на инвестициите".

"Новите правила дават възможност Европейският фонд за стратегически инвестиции да бъде засилен с много повече ресурси. Държавите-членки трябва да се възползват от тази свобода на действие, за да увеличат инвестициите в нови проекти. Съюзът отново ще заеме ролята си на двигател на европейската реална икономика“, каза Станишев.

В заключение лидерът на ПЕС подчерта, че за излизане от кризата са нужни редица реформи, и че настоящите са само първа крачка в тази насока.

Вижте още:

„Старият дъб“ е специално място. Това не е само последната оцеляла кръчма, но и единственото останало обществено място, където могат да се срещат...