1114904 Изпълнили сте блестящо частта с облеклото. Разказали сте увлекателни истории.  Отправили сте проницателни въпроси.  Представили сте се на ниво по време на интервюто, но все пак не сте получили желаната работа. Как става това?

Със сигурност може да поискате обратна връзка, след като сте получили отказ, но повечето работодатели вероятно няма да ви кажат кой знае какво. Ако все пак го направят, то ще е доста общо. И то, разбира се, не винаги е истинската причина, тя просто може да е прекалено неудобна, за да се  изрече в лицето на отсрещния.

Кои са тези неудобни причини, поради които предпочитат друг кандидат? Представяме ви списък с някои от тези причини:

1.  Говорили сте странно
Често ли вашите изявления звучат по-скоро като въпроси? Склонни ли сте да  използвате прекалено ежедневен език, или да спазвате твърде официален тон?

Начинът ви на говорене може да бъде, колкото и чудно да ви звучи, огромен индикатор за интервюиращия, отностно това дали сте подходящ за определената позиция.

Или може би изглеждате и звучите твърде приземено, за да сте способен да управлявате екип от няколко човека, или пък твърде агресивен, за да се справите с оплакванията на клиентите. Тази преценка може и да не е вярна, но това преценяване се случва през цялото време, така че определено си струва да помислите и да се поупражнявате като си направите примерни интервюта.

2.  Миришете странно
Причината може да е, че не сте се изкъпали. Но може и да се крие в това, че сте прекалили с парфюма. Така или иначе, вие не искате да сте кандидатът, който е надвил разговора с аромат, а не с харизма.

Забравете за прекомерното използване на парфюма, направете така, че вашата лична хигиена да е на ниво. Не позволявайте липсата на такава да е причината да не ви вземат на дадена позиция.

3. Били сте прекалено нетърпеливи
Появили сте се 45 минути преди самото интервю?  Предложили сте сами да  направите стаж, и то неплатен?  Хубаво е да сте ентусиазирани по време на интервюто, но внимавайте да не прекалите. Може по този начин да причините неудобство и на мениджъра. Вместо това, покажете вълнението си, като демонстрирате, че сте добре запознат с компанията и позицията, за която кандидатствате.

4.  Държали  сте се прекалено арогантно
Не разбирайте погрешно това: Самочувствието по време на интервю е от съществено значение и очевидно оказва благоприятно влияние, дори да сте  малко нарцистични. Но не прекрачвайте линията към арогантността. Това наистина може да повлияе лошо и да ви накара да изглеждате трудни за управление. За да се уверите, че не прекалявате с хвалебствията, въоръжете се с конкретни истории, които ще подкрепят твърденията ви за придобитите умения и покажете желание да се учите, като задавате добре обмислени въпроси.

5. Вие просто не сте  издържали теста
Тази причина може да бъде най-неудобната от всички: възможно е интервюиращият просто не ви е харесал.  Не е възможно да се разбирате по вода с всички, но повечето хора ще са прекалено любезни, за да ви кажат , че не им допадате.

Това, което трябва да се опитате да направите е, да бъдете себе си. Направете някои упражнения преди да се отправите към интервюто, поемете дълбоко дъх, преди да влезете в сградата и  се отпуснете.

6. Вие не сте кандидатът, който през цялото време са искали да назначат
Това е тъжната истина при търсенето на работа: В много компании, мениджърите са задължени да направя няколко интервюта преди да вземат  решение, дори ако имат силен вътрешен кандидат,  който още от първия ден са знаели, че ще  наемат.

Няма как да го знаете предварително и за съжаление почти нищо не може да се направи. Така, че ако не ви назначат на дадено работното място - не се тревожете твърде много.
Така че, направете това, което е по силите ви и разберете, че процесът на интервюране  е изключително субективен.

*По статията работи Десислава Бежева

Вижте още:

„Старият дъб“ е специално място. Това не е само последната оцеляла кръчма, но и единственото останало обществено място, където могат да се срещат...