TBI Bank с рекордна тримесечна печалба

Настоящите времена, изпълнени с предизвикателства, изискват от всеки бизнес още по-ясна визия, по-силни екипни усилия и неизменен фокус върху клиентите. През последните години TBI Bank доказа, че прави всичко това и резултатите са налице.

Консолидираните неодитирани финансови резултати на TBI Bank за първото тримесечие на 2022 г. показват рекордна нетна печалба в историята на банката от 10.2 млн. евро – с 40% по-висока в сравнение със същия период миналата година. През първите три месеца на 2022 г. TBI продължи да предоставя своето решение „Купи сега, плати по-късно“ (BNPL) на нови партньори, включително на компании от нови сектори като лайфстайл и мода. Също така банката започна да предлага BNPL и на нов пазар – Гърция, и така увеличи мрежата си от търговски локации, в които присъства, до близо 15 000. Същевременно, мобилното приложение за пазаруване TBI Buy продължава да разширява мрежата си от партньори, за да предоставя все повече възможностите за иновативни и изгодни шопинг преживявания за своите клиенти.

Като един от лидерите в Югоизточна Европа по отношение на потребителското финансиране и BNPL, в първото тримесечие на 2022 г. TBI Bank обслужи над четвърт милион заявления в България и Румъния и отпусна близо 120 хил. заема. Така в периода банката отпусна общо 154 млн. евро – с 40% повече в сравнение със същия период миналата година.

Забелязва се ръст както в ритейл сектора, така и в този на малките и средни предприятия в Румъния и България като активите на банката достигат 745 млн. евро (ръст от 5% в сравенение с края на 2021 г.). Кредитното портфолио също бележи ръст и достига 585 млн. евро в края на март 2022 – със 7% повече отколкото в края на 2021. В първите три месеца на годината сумата на отпуснати потребителски кредити чрез различните канали в България – мобилно приложение, онлайн и офисна мрежа, нараства със 73% спрямо същия период на 2021 г. и допринася значително за рекордния резултат.

Благодарение на тези позитивни бизнес резултати, приходите на банката нарастват до 36 млн. евро – предимно поради ръста от 22% на нетния лихвен доход и ръст на приходите от такси и комисиони. Taкa оперативната печалба за първите три месеца на 2022 г. достигa 29.3 млн. евро - с близо 34% ръст спрямо миналата година. Също така депозитното портфолио на TBI Bank достига до 514 млн. евро в края на тримесечието, демонстрирайки здравословен растеж, който изпреварва пазара.

В края на периода банката има силна и добре подсигурена позиция спрямо капитала и ликвидността си – коефициентът на капиталова адекватност е на ниво от 21.4%, а коефициентът на ликвидно покритие – 433% (повече от 4 пъти над регулаторния лимит). Дейностите на банката са подкрепени от постоянно подобряваща се дисциплина по отношение на управлението на разходите (49% административни разходи към оперативни приходи). Това позволява на възвръщаемостта на обслужваните кредити да достигне 25%, възвръщаемостта на активите – 5.5% и възвръщаемостта на капитала – 24.4%. Тези показатели поставят за пореден път TBI Bank сред най-рентабилните банки в Югоизточна Европа.

“Екипът на TBI още веднъж доказа, че бизнес моделът ни е устойчив срещу турболенциите на пазара“, казва Питър Барон, CEO на TBI. „Тези рекордни резултати за тримесечието не ни изненадват, защото са плод на фокусираните ни усилия по отношение на изпълнението на амбиционните ни планове за BNPL и за потребителско финансиране. От началото на второто тримесечие вече работим активно и в Гърция като екипът е силно мотивиран и в очакване на първите ни резултати на най-новия за нас пазар.“

Вижте още: