В очакване на данните на Евростат за потребителската инфлация в еврозоната

Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да продължи да следи движенията на основната инфлация, докато определя каква степен на парично затягане ще е необходима, за да се контролират рекордните ръстове на цените. Такова мнение изрази заместник-управителят на ведомството Луис де Гиндос, цитиран от Bloomberg.

В сряда (30 ноември) предстои да бъдат публикувани предварителните данни на европейската статистическа служба Евростат за потребителската инфлация в еврозоната през ноември. Очакванията са те да покажат ниво от 10,4%, след като месец по-рано инфлацията достигна 10,6 на сто.

Инфлацията в еврозоната може да е останала на двуцифрено равнище през ноември. Източник: Bloomberg L.P. Инфлацията в еврозоната може да е останала на двуцифрено равнище през ноември. Източник: Bloomberg L.P.

"Сигналът, който трябва да продължим да следваме, е еволюцията на основната инфлация", смята Де Гиндос. "Това ще ни каже как инфлацията ще се развие през следващите месеци", допълни централният банкер.

В понеделник управителят на ЕЦБ Кристин Лагард каза, че за нея би било изненада, ако инфлацията в блока вече е достигнала своя връх.

„Има твърде много несигурност, особено в един компонент – това е преминаването на нарасналите разходи за енергия от нивото на едро до нивото на дребно. Да се предположи, че инфлацията е достигнала своя връх, това би ме изненадало“, посочи пред евродепутати в понеделник Лагард.

Членът на ЕЦБ и управител на централната банка на Нидерландия Клаас Кнот коментира, че сигнализираният цикъл на парично затягане от ЕЦБ не е близо до края си.

"В Европа трябва да се подготвим за продължителен период, в който политиците и централните банкери ще трябва да се занимават с това (инфлацията - бел. ред.) и да се фокусират върху ценовата стабилност", каза той в Париж. Той коментира, че всякакви разговори за риска от прекалено затягане в този момент "са малко несериозни".

Кнот добави, че не е "предизвестено", че ще има рецесия, но "че ще имаме по-слаб растеж - това е сигурно".

Вижте още:

Украинската Опера и Балет поставя “Дон Кихот” в София, Пловдив и Варна. Вечният роман на Сервантес ще оживее пред нас чрез красиви танци, поставяйки сякаш един от най -...

Тази помощ не само ускорява местната модернизация, но ще помогне на България да следва тенденциите на световния пазар и да обезпечи продоволствената си сигурност, прилагайки...

Институтът за развитие на публичната среда съвместно с Фондация „The Convo“ стартира кампания „България, ти имаш суперглас”, за да прикани хората да...