Кой ще спасява спасителите?

През седмицата научихме, че Bank of England са получили плащане от 828 млн. паунда от държавната хазна на Обединеното кралство.

Парите са за компенсация на загубите на централната банка по линия на количествените улеснения (печатането пари), което представлява купуване на активи, регистриращи загуби в новата среда на повишаващи се лихви. Обратно на тенденцията от последните години, правителството спасява централната банка.

Изчисленията показват, че загубата на Фед е над 1 трлн. долара, за тази на ЕЦБ не съм видял сметки, но до няколко месеца ще знаем.

Проблемът е - кой точно ще спасява Европейската централна банка и по какъв начин, след като ЕЦБ не е централната банка на една конкретна държава. 

1.Как ще се възприеме "спасяването" от германците например, които не са имали особена нужда от количествени улеснения, но ще платят най-много? 

2.Как ще намери пари Италия, след като нейните облигации се продават на пазара, само защото ЕЦБ ги купува?

3. Колко пари ще трябва даде Хърватска и (не дай си боже) България?

4. ЕЦБ просто ще започне отново да печата пари, за да покрие загубите?

Тези въпроси са част от многото, около които трябва да има анализи и дебати, вместо комсомолско папагалстване на изтъркани мантри.

П.П. Подсказка, по същата причина пенсионните фондове от втория стълб регистрират загуби

Вижте още:

● Ново проучване на International Workplace Group разкрива, че 74% от родителите биха потърсили нова работа, ако се налага дълго ежедневно пътуване...