Фалитът на FTX: поредният удар срещу криптоманията

До съвсем скоро FTX беше третата най-голяма борса за криптовалути в света, която имаше над 1 милион клиенти и управляваше техните вложения за милиарди долари. Фактът, че тя бе създадена едва през 2019 г. от 27-годишен екстравагантен алтруист и регистрирана на Бахамските острови, очевидно не е внушавал съмнения у смелите инвеститори, които за изключително кратко време успяха да насочат огромни финансови потоци към този сложен (а оказва се, че и доста объркан) бизнес.

Как и защо фалира криптоборсата?

Това, което потопи FTX, бе един токен, наречен FTT. Това всъщност е вид акция във FTX, която компанията издаде сама и обеща да изкупи обратно, като използва част от печалбите си. Но клиентите не са знаели, че тези десетки милиони токени не са широко разпространени, което е от ключово значение за това пазарът да определя цената и стойността на всяка валута. Всъщност много FTT са принадлежали на FTX и нейните дъщерни компании, както и на хедж фонда Alameda Research. Изтекли документи показват, че Alameda е използвал FTT за отпускане на рискови заеми – ефективно търгувайки с помощта на фирмен кредит.

Разкритието накара основен притежател на FTT, конкурентната борса Binance, да обяви, че продава своите токени, което предизвика вълна от продажби на борсата, докато други клиенти се опитваха да изтеглят средствата си. Проблемът се корени в това, че токенът е част от сложна, базирана на награди маркетингова схема за привличане на купувачи. Борсата никога не е имала възможност да приема банкови преводи, така че клиентите са изпращали пари на Alameda, а FTX е кредитирала сметките им.
В дългосрочен план FTX се провали, защото компанията беше бъркотия.

„Никога в кариерата си не съм виждал такъв пълен провал на корпоративния контрол и такава пълна липса на надеждна финансова информация, както се случи тук“, коментира един от специалистите по несъстоятелност, които се занимават със случая.

Организацията подаде иск за защита от фалит в щата Делауеър на 11 ноември на фона на един от най-големите сривове в света на криптовалутите. FTX поиска съдебна защита от фалит в САЩ и съобщи, че дължи 3,1 млрд. долара на 50-те си най-големи кредитори, като почти половината от дълга е към първите 10 от тях.
Криптопазарът е рисков и динамичен, точно както и потребителите в него

Не е тайна, че криптовалутите са особено привлекателни за по-младите хора. В последните 5-10 години се формира един прецедент, който се превърна в тенденция, а именно че първият досег с инвестициите на милиони младежи се оказаха крипто активите. Чрез популярни онлайн социални платформи се разви един паралелен свят, в който се разпространяват крайни и екстремистки финансови теории, предвещаващи краят на съвременната финансова система и неизбежният възход на Биткойн и другите сходни на него валути. Това в комбинация с желанието за бързо забогатяване изигра лоша шега на немалко ентусиасти.

Особено интересна е информацията, която споделя Кевин Лум, CFP и основател на Foundry Financial в Лос Анджелис. Той работи с по-млади инвеститори и заявява, че около 50% от клиентите му държат крипто под някаква форма. Въпреки че не смята непременно, че клиентите трябва да намалят този дял, той посочва, че е от изключителна важност хората да разберат къде се съхранява цифровата им валута и какви са възможните рискове от това. Според него колапсът на FTX в крайна сметка ще бъде добър за традиционните финансови компании като Fidelity, които предпазливо навлизат в крипто пространството, защото те носят със себе си определено ниво на доверие.

„Фалитът на FTX напомня сурово, че „няма такова нещо като безплатен обяд“, когато се опитвате да спечелите бързи пари в една все още сравнително нова, нерегулирана финансова индустрия“, заявява сертифицираният финансов консултант Джон Улин, главен изпълнителен директор на Ulin & Co.

Какво е възможното бъдеще на криптовалутите?

Известно е, че има текущ дебат за това как трябва да се класифицират и регулират криптовалутите и той се засилва на фона на последиците от случая с FTX. През юни тази година американски конгресмени дори внесоха законопроект за създаване на регулаторна структура за цифровите валути, определяйки по-голямата част от този тип активи като стоки (също както златото или петрола), които се наблюдават от Комисията за търговия със стокови фючърси.

По всичко личи, че ще се наложи създаването на някакъв вид регулации в тази иначе доста свободна сфера. Това обаче означава контрол върху нещо, което изначално е замислено да се самоконтролира и да бъде децентрализирано. Напълно е възможно в един момент общността от фенове на криптовалутите да си зададе въпроса за това какъв е смисълът от тях, след като в крайна сметка или ще бъдат погълнати от правилата на сегашната финансова система, или ще продължат да бъдат само екстремен начин за спекулации и сенчеста търговия.

Вижте още: