Американският университет кани софиянци на двуседмичния Bright Light Festival в центъра на столицата

На 5 май от 18:00 ч. се открива първото издание на студентския фестивал Bright Light Festival на Американския университет в България (АУБ), който тази година отбелязва своята 30-годишнина. Мултимедийната експозиция може да се разгледа до 19 май в Американския кът на Столичната библиотека. Участват над 40 студенти от най-различни държави с фотографии, мултимедийна продукция и късометражни филми.

Идеята за фестивала идва от преподавателя по документалистика и визуални медии в АУБ Кирил Кирков и студентите от Департамента по журналистика и масови комуникации в университета. Мултимедийният проект е финансиран от Посолството на САЩ у нас. На откриването ще присъстват някои от младите автори, преподавателят от АУБ Кирил Кирков и представител на посолството.

„Bright Light Festival е важен за нашите студенти в тяхното отваряне към различни общности след тежките ограничения на пандемията, но в същото време им дава ценен професионален опит и възможност да покажат своите многостранни таланти пред по-широка аудитория“, посочва преподавателят в АУБ Кирил Кирков. „В нашата университетска общност постоянно насърчаваме ценностите на свободата на изразяването и на словото, съвременните форми на журналистиката и ангажиращите истории, а стремежът ни е да подкрепяме младите хора да прекрачат медийните догми, както и ограниченията на времето и пространството, за да разказват увлекателно пред разнообразни аудитории.“

Bright Light Festival е само началото на мащабен проект на АУБ с финансовата подкрепа на Посолството на САЩ в България. Той предвижда двуседмични фестивали в края на всеки семестър, както и регулярни индивидуални и екипни изложби и медийни проекти на изявени студенти.

Новата програма ще представя пред обществеността талантливи млади хора, а достойнствата на техните творби ще могат да станат достояние на потенциални работодатели и да улеснят кариерното им развитие. Основна мисия на АУБ е успешната реализация на потенциала на студентите, а когато е в България тя спомага за напредъка на региона и за задържането на човешкия капитал на родна земя.

Вижте още: