Български отбор ученици стана финалист в международен турнир по дебати в Лисабон

С удоволствие и гордост споделяме за успеха на български ученици в международен проект за ученически дебати, проведен по време на конференцията на Европейския съвет на националните асоциации на независимите училища ECNAIS (ecnais.org). Събитието се състоя в Лисабон с тема „Промотиране на демокрацията и гражданската активност“.

Ученическият дебат се провежда за първи път в рамките на конференцията и в него взеха участие отборите на ученици от 11 европейски държави – България, Чехия, Дания, Финландия, Гърция, Нидерландия, Полша, Португалия, Турция, Великобритания и Испания.

Българският отбор бе представен от Атанас Маринов – ЧСУ „Рьорих“, Кристина Стоянова – ЧНУ „Ерих Кестнер“, Румен Кънев – ЧАГ „Проф. Иван Апостолов“, и с ръководител Алина Маринова-Банева – ЧНУ „Ерих Кестнер“.

Отборът ни се представи великолепно, като достигна до финал заедно с отбора на Испания! Българските деца взеха приза за второ място, но спечелиха овациите и сърцата на публиката и оставиха силно и незабравимо впечатление сред всички делегати и участници, като се откроиха със своята богата обща култура, задълбоченост и отлични умения за дебатиране!

Българските ученици достигнаха до финал, преборвайки отборите на Турция, Чехия и Нидерландия. Темите, по които дебатираха в първи селекционен тур, бяха: „Живеем в пост-истинен свят“, „Европейските страни трябва да установят квоти за младите хора в парламента“ и „За европейските държави е възможно да постигнат обща имиграционна политика“.

На финалния сблъсък Атанас, Кристина и Румен изтеглиха жребий за ролята си на „опозиция“ по темата „Родителският избор на училище намалява неравенството“.

Като предходен подготвителен етап учители от страните-участнички бяха включени в предварително обучение по дебатиране, проведено от Нуно Арчър, представител на Dutch Debate Institute – организация с нестопанска цел, която повече от 20 години учи деца и младежи да изграждат безценни за съвременното общество умения – да говорят с по-голяма убеденост, да се изслушват внимателно един друг и да се интересуват от мнението на връстниците си. Нуно има опит в проекти за личностно и социално развитие, включително проекти за дебат и обучение на учители. Понастоящем той отговаря за проекта за човешко развитие на Colégio Pedro Arrupe (Лисабон), а през 2021 г. започва сътрудничеството си ECNAIS за подготовка на европейското дебатно събитие.

На конференцията взеха участие 11 български делегати, представители на частни образователни институции, членове на БАЧУ. Участието на делегати от България е по линия на над 20-годишното членство на Българската асоциация на частните училища (БАЧУ) в Европейския съвет на националните асоциации на независимите училища ECNAIS.

На снимката от ляво надясно: Радка Карагьозова (ЧСУ „Рьорих“), Румен Кънев (ЧАГ „Проф. Иван Апостолов“), Алина Маринова-Банева (ЧНУ „Ерик Кестнер“), Кристина Стоянова (ЧНУ „Ерик Кестнер), Атанас Маринов (ЧСУ „Рьорих“), Момчил Бенов (ЧАГ „Проф. Иван Апостолов“), Юлия Аткова (ЧОУ „Куест“)

Преди конференцията бе проведено общо събрание на Европейския съвет, на което се обсъжда годишният план за дейността на организацията и се сподели опитът, визията и предизвикателствата пред частните независими европейски училища. На събранието взе участие Ани Ангелова от ЧДГ „Слънчев ангел“ в ролята си на член на УС на БАЧУ и координатор на международните членства на организацията. Във връзка със срещата тя сподели:

„Независимо от моделите на финансиране на независимите училища в отделните европейски държави, частните образователни институции срещат общи трудности, свързани с намаляващия брой учители, увеличаващата се политическа и икономическа нестабилност и бързите темпове на дигитализация и навлизане на новите технологии в образованието. Въпреки динамично променящия се свят с много неизвестни и предизвикателства независимите училища в Европа запазват своя оптимизъм.

Те са доказали своята незаменима роля за качествено и прогресивно образование за изграждане на силни, самоуверени и знаещи хора. Това са бъдещи лидери за доброто на един свят, в който качественото знание, съчетано със силен дух и висок морал, ще бъде определящо.“

По покана на ръководството на ECNAIS г-жа Радка Карагьозова от ЧСУ „Рьорих“ взе участие в официалната програма на конференцията в панел „Гражданското образование в училищата – европейски перспективи“. Тя бе подкрепена от Атанас Маринов – финалист в ученическите дебати.

Г-жа Карагьозова от ЧСУ „Рьорих“ в последните 15 години беше член на Управителния съвет и координатор на международните участия на Асоциацията.

Във връзка с проведените дебати г-жа Карагьозова отбеляза: „Нашият отбор бе сформиран след провеждане на традиционния Български форум по дебатиране в края на месец март, където участваха 54 ученици от 8 български частни училища. Изборът бе много труден, защото всички участващи бяха на изключително ниво! За разлика от чуждите отбори, които се познават отдавна и участват заедно в дебати години наред, ние определихме отбора ни с представители на три училища, които се подготвяха заедно в рамките на една седмица за дебатите в Лисабон. Успехът им е феноменален и показва какъв огромен потенциал и качества носят децата на България!

Това е и голямо признание за всички образователни институции, в които колегите изграждат тези умения и подготвят децата за бъдещето – като активни хора с гражданска позиция и критично мислене. Участието на такъв международен форум им позволява да усвоят толкова важен житейски урок – да бъдат екип, да взаимодействат ефективно в предизвикателни обстоятелства и да успяват заедно, независимо че са толкова различни един от друг. Те са един възхитителен пример за всички ни!“

Български отбор ученици стана финалист в международен турнир по дебати в Лисабон

Председателят на ECNAIS г-н Родриго Мело поздрави лично всички ученици и техните учители и изрази удивлението си от показаните умения и представяне.
„Много сме щастливи, че бяхме домакин на такова уникално събитие!“

По повод представянето на България в Лисабон председателят на Българската асоциация на частните училища (БАЧУ) г-жа Мария Каменова отбеляза:

„Горди сме, че България бе представена толкова достойно от ученици от частните образователни институции, членове на БАЧУ! Искрени поздравления за тях, техните учители и лидери на институции! Тази победа е победа за всички български деца и за цялата общност! Благодаря на нашите партньори от ECNAIS за доброто сътрудничество през годините, за перфектна организация на конференцията и за този успешен знаков форум по дебати! Ще бъдем щастливи скоро България да бъде домакин на следваща конференция на ECNAIS, както и да участваме в превръщането на международния ученически форум по дебати в традиция. Обменът между ученици от различни държави дава безценно отражение върху тяхното порастване и усъвършенстване, дава ни възможност за обективно признание на нашите постижения. Също така подпомага обмена и интеграцията между младите европейски таланти“.

Вижте още: