“Девин“ еад, част от белгийската група Spadel, е първата компания в България, получила международния сертификат B Corp

С гордост групата Spadel съобщава, че е осъществила своята амбиция да получи едно от най-големите признания - сертификата B Corp. Този сертификат, резултат от дългогодишните усилия на всички екипи от групата, се присъжда на компании, които отговарят на най-високите стандарти по отношение на социалните и екологични показатели, прозрачност и отговорност.

Вече доказано такъв е случаят и със Spadel, която е неизменно в челните редици по устойчивост и декларира черно на бяло в устава си своята воля да бъде компания с положително въздействие. Spadel е първата семейна група за бутилиране на минерална вода, която получава сертификат B Corp както за групата като цяло, така и за всяка от своите марки: SPA и Bru в Белгия, Carola и Wattwiller във Франция и DEVIN в България. В същото време „Девин“ ЕАД е първата българска компания, която е сертифицирана като B Corp. Както Марк дьо Боа, Главен изпълнителен директор на Spadel, посочва, сертификацията „е само началото на нашето пътуване, тъй като Spadel и нейните марки ще се стремят към все по-високи и по-високи постижения през следващите години.“„Да бъдем първата компания в България, сертифицирана с B Corp, е изключителна привилегия и признание. Работихме много и резултатът не закъсня. Освен проучванията на пазара, които ни нареждат на първо място в областите „Доверие“ и „Устойчивост“ в сектора за бързооборотни стоки, вече сме и първата компания на българския пазар, която получава международното признание B Corp, което ни прави изключително горди,“ каза Борислава Налбантова, Изпълнителен директор на „Девин“ ЕАД.

B Corp е международно движение, обединяващо 4500 компании по целия свят, 160 от които в страните от Бенелюкс, които споделят едни и същи ценности и са решени да работят заедно, за да оказват положително и значимо въздействие върху света около тях. За да получи сертификат B Corp, една компания трябва не само да достигне изключително високи стандарти за социални и екологични дейности (с оценка на въздействието над 80 точки), но и да промени структурата си на управление, за да бъде отговорна пред всички заинтересовани страни и да демонстрира възможно най-голяма прозрачност.

Няколко инициативи на групата Spadel и нейните марки направиха възможно удостояването им със сертификата B Corp с резултат от 86,8 точки. На ниво група те включват промяна в устава на компанията през юни 2021 г., сертификата „Отлично място за работа“ (Great Place to Work), присъден на всичките ѝ обекти, както и факта, че през 2020 г. групата Spadel стана първата въглеродно неутрална група за бутилиране на минерална вода в Европа за целия жизнен цикъл на своите продукти: от транспортирането на материалите до бутилиращите фабрики до рециклирането на опаковките след употреба.

Подкрепата, която групата оказва на местната икономика и местните асоциации във всяка от страните, в които развива дейност, също допринесе за високия резултат по отношение на B Corp, постигнат от Spadel. Групата наема местни хора, които се снабдяват почти изцяло от местни доставчици, и се ангажира да инвестира поне 5% от печалбата си за годината в местни партньори и местни акции на солидарност. През 2021 г. този процент нарасна до 5,39%.

Компания, която служи за пример

Както показва сертификатът B Corp, валиден за всяка от нейните марки, понастоящем Spadel полага усилия да оказва положително въздействие върху околната среда и обществото на всички пазари, на които присъства. В гр. Спа, Белгия, например, фабриката Spa Monopole получи възможно най-високото международно отличие за устойчиво и отговорно управление на водните ресурси. Безкомпромисните мерки за опазване на природата, които се предприемат от няколко десетилетия в гр. Спа, направиха възможно да се гарантира, че днес биологичното разнообразие там е в по-добро състояние, отколкото преди 100 години. За да поддържа и дори да ускори този положителен процес, сега групата Spadel се ангажира да оказва положително въздействие върху биоразнообразието във всички свои обекти в Европа до 2025 г.

И във Франция нещата вървят в правилната посока. През 2020 г. 6,3% от нетните печалби от елзаските марки Carola и Wattwiller бяха предоставени обратно на местната общност чрез дарения на продукти, партньорства и спонсориране на екологични, социални и културни инициативи. Така целта от 5%, поставена от групата, беше преизпълнена.

В България „Девин“ ЕАД е не само първата компания за бутилиране на минерална вода, получила сертификата B Corp, но всъщност първата българска марка, спечелила това безценно признание. От лятото на 2020 г. бутилиращата фабрика на „Девин“ работи изцяло със зелена енергия, като марката се ангажира повече от всякога да опазва изключителната природна среда в региона на Родопите, откъдето идва водата за DEVIN.

„Особено щастливи сме, че получихме сертификата B Corp, тъй като той е награда за пътя на отговорността, който всички наши марки избраха – към по-голяма устойчивост и по-значимо въздействие на местно ниво“, подчертава Марк дьо Боа, Главен изпълнителен директор на групата Spadel. „Но това е само началото на нашето пътуване, тъй като Spadel и нейните марки ще се стремят към все по-високи и по-високи постижения през следващите години. Днес гражданите апелират към компании като Spadel да служат за пример. Това е част от нашата философия „Всяка капка имазначение“, която, както показва мотото ѝ, приканва всеки да направи своя принос, без значение дали говорим за граждани, политици или компании. В Spadel нашата цел е не просто да защитим околната среда, но и да изминем още една крачка напред, като я възстановим и регенерираме, така както направихме в Спа по отношение на биоразнообразието. През следващите години повече от всякога искаме да продължим със самоанализа, за да отбележим напредък в амбицията си да бъдем компания с положително въздействие.“


За Spadel
Spadel е европейска семейна група, чиято мисия е да предостави на потребителите естествени решения през целия живот, свързани с тяхната потребност от хидратация и освежаване. Групата предлага на пазара марки натурална минерална вода, изворна вода и освежаващи напитки на базата на натурална минерална вода – Spa и Bru в Бенелюкс, DEVIN в България и Wattwiller и Carola във Франция. Устойчивото развитие е част от ДНК на групата Spadel и нейната политика за корпоративна социална отговорност е разписана с хоризонт до 2025 г. През 2020 г. Spadel генерира оборот от 266,6 млн. евро. В края на 2020 г. в Spadel Group са работили 1263 души.

Вижте още: