„R&М България Производство“ откри нова измервателна лаборатория в България с инвестиция на стойност над 1 млн. лв.

До момента вложенията в софийското предприятие за оптични компоненти са близо 20 млн. лв. с тенденция за нарастване

„R&М България Производство“ (Райхле и Де-Масари България Пръдакшън) откри официално собствена измервателна лаборатория за изпитване на оптични кабели и компоненти. Новосъздадената лаборатория се намира в производствената база на компанията, част от структурата на швейцарската група Reichle & De-Massari AG.


На събитието присъстваха Негово превъзходителство Раймунд Фурер – посланик на Швейцария, Мишел Рива – изпълнителен директор на R&M, Маркус Щигер – оперативен директор, и Гюнтер Моравец – ръководител „Корпоративни лаборатории“ в швейцарската компания.

Събитието откри Радослав Радев – изпълнителен директор на „R&M България Производство“. „Откриването на лабораторията говори за нивото на компетенция, което инженерният ни състав придоби. България е ключов производствен център за европейските пазари и заедно с Индия сме най-големите производствени единици в рамките на групата.

Компанията започна своята дейност през 2012 г. и в нея за това време са вложени близо 20 млн. лева като преки инвестиции, които продължават и до днес.“ След първоначалната инвестиция в лабораторията в размер 600 000 лева се очаква и последваща такава със приблизително същия размер.

Специалният гост на събитието Негово превъзходителство Раймунд Фурер – посланик на Швейцария, сподели:Бих искал да ви поздравя. Всичко това е израз на доверието и компетентността на R&M тук, в София. Качеството има значение, а вие задавате стандарти и сте изключително конкурентоспособни. Трябва да се гордеете с това, което постигате, защото то е израз на доверието, което имаме в България, и на желанието ни да останем тук, да инвестираме тук, да растем тук.“

Предвид постоянното нарастващия обем на клиентски поръчки и разработването на голям брой нови продукти от развойния отдел в България, през септември 2021 г. е взето решение за създаване в София на лаборатория, която да поеме част от работата на съществуващата лаборатория в централата на фирмата във Ветцикон, Швейцария.

„R&М България Производство“ откри нова измервателна лаборатория в България с инвестиция на стойност над 1 млн. лв.

В края на август 2022 г. в завода си в кв. „Хаджи Димитър“ в София „R&M България Производство“ създаде изцяло новата си лаборатория, в която да изследва и контролира механичните и оптичните параметри на произвежданите оптични кабели, както и водонепроницаемостта на широката гама оптични муфи и компоненти за изграждане на оптични и медни комуникационни мрежи, които компанията предлага в портфолиото си.

На събитието по откриването на лабораторията Гюнтер Моравец от централата на R&M разказа повече за измервателните инструменти: „Лабораторията е обзаведена с климатична камера CTS модел С-70/350, способна да пресъздаде екстремни климатични условия – температури в диапазона от -70 до +180 градуса по Целзий и влажност на въздуха от 10 до 98%.

В тази камера оптичните кабели се подлагат на екстремни температури и влажност, като оптичните им характеристики се наблюдават в реално време през целия период на изпитване, с което компанията може да гарантира на своите клиенти във всяка точка на планетата безпроблемна работа на оптичните линии при всякакви метеорологични условия.“

Радосвета Радева – ръководител развоен отдел в „R&М България Производство“, и Денислав Досев – старши тест инженер, добавиха, че екипът разработва продуктови решения, които са максимално лесни за инсталиране и поддръжка. По този начин внедряването на цялостно решение от R&M допринася за намаляване на времето и разходите за изграждане при крайния потребител. Развойният отдел в България отговаря за над 3000 артикула. Стандартните артикули могат да бъдат адаптирани към специфични изисквания на клиентите.

Най-важната задача на лабораторията в София е изпитване на прототипи и нови изделия по време на процеса на разработка и проектиране, както и изследване на свойствата на материали, използвани при създаването на нови продукти.

За целта е закупено прецизно измервателно оборудване на водещи в сферата компании от Германия, Австрия и САЩ. Оборудването и методиките на изпитване са в пълно съответствие с международните стандарти, разработени от ISO, IEC и Telcordia.

„R&М България Производство“ откри нова измервателна лаборатория в България с инвестиция на стойност над 1 млн. лв.

Новооткритата лаборатория в София разполага с интерферометър и микроскоп SUMMIX, няколко прецизни устройства за измерване на оптична мощност и внесено затихване (LSPM – light source/power meter) OptoTest. За да се гарантира водонепроницаемостта на продуктите, е изграден стенд, който осигурява необходимите условия за извършване на изпитанията.

Стендът представлява съд с дълбочина 120 см. и обем почти 1 куб. м, като изследваното изделие се потапя до дъното на съда с помощта на специално разработен механизъм, който позволява задържането му в това положение за продължително време (понякога 1 седмица), необходимо за провеждането на съответните изпитания.

Лабораторията разполага също и с установки за изпитване на якост на удар (impact test) на проектираните изделия, с което R&M може да предложи на своите клиенти и партньори решения, които ще работят независимо от условията на заобикалящата ги среда. За изследване на механичните якостни характеристики на продуктите в лабораторията е доставена специализирана машина, която може да упражни сила на опън или натиск до 10 kN и позволява наблюдение на промяната на параметрите на оптичния сигнал в реално време по време на изпитването.

Новосъздадената лаборатория на R&M в София е поредна стъпка на компанията към оптимизация и съкращаване на времето между генериране на идея за нов продукт и въвеждането му в серийно производство, а в не по-малка степен и гаранция за безкомпромисното качество и надеждност, които правят R&M един от водещите световни доставчици на телекомуникационно оборудване.

Вижте още: