С инвестиция от 16 млн. лева TRANSPRESS откри нов логистичен център в Божурище

Това е най-голямата крос-докинг платформа за палетни пратки у нас

Базата разполага с 60 рампи за камиони и първата на Балканите “поточна линия” с 40 автономни колички за палетни товари.

С инвестиция от 16 млн. лева водещата българска транспортно-логистична компания и лидер в превоза на палетни пратки у нас – TRANSPRESS, откри новия си логистичен център в Индустриален парк София – Божурище. Базата е разположена на общо 40 дка площ и ще оперира като най-голямата крос-докинг платформа за палетни пратки у нас. Тя е 13-ата за компанията в България и вече е част от мрежата от 430 точки на международния логистичен лидер DACHSER. В нея поетапно ще бъдат разкрити 100 допълнителни работни места.

Центърът разполага с 60 рампи за едновременно товарене и разтоварване на 60 камиона, складове, зона за разпределение на пратки и офисна част. Капацитетът е до 12 000 тона или 15 000 палета обработени товари за денонощие и над 4 млн. палети за година при 24/7 режим на работа по стандартите на глобална компания. Паркинг зоната може да поеме до 100 камиона и 300 автомобила.

Лентата на новия логистичен център беше прерязана от Никола Стоянов, Министър на икономиката и индустрията на РБ, Николай Найденов, Заместник-министър на транспорта и съобщенията на РБ, Богдан Богданов, Изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции, Андреана Премянова, Председател на съвета на директорите на НК Индустриални зони, Цветан Симеонов, Председател на УС на БТПП и Веселин Стоянов, основател и управител на TRANSPRESS.

С инвестиция от 16 млн. лева TRANSPRESS откри нов логистичен център в Божурище

“И като концепция, и като капацитет, новият ни логистичен център е без аналог в България. Това ще ни помогне да посрещнем увеличеното търсене на целия спектър от транспортно-логистични услуги – от транспорт на цели и частични товари, през куриерски услуги до складиране и цялостни решения. А през последните няколко години ние регистрираме двуцифрен ръст във всички сегменти.”, обясни Веселин Стоянов, управител и основател на TRANSPRESS по време на откриването на новата база. “Най-важното за нас и това, което ще има ключово значение в предстоящите години, обаче е значителното повишаване на ефективността чрез иновативните технологии и “зелените” решения, използвани в центъра ни в Божурище. Това ще изисква бъдещето от всички нас и това е единственият път към устойчиво развитие.”, категоричен е Стоянов.

Едно от иновативните решения в новия логистичен център, чрез което значително се повишава ефективността на складовите и крос-докинг операции, е първата у нас и на Балканите система, работеща на принципа на “поточна линия за палетни пратки”. Големите товари се движат на 40 автономни колички по специално изградена релсова инфраструктура с дължина от 200 м и формата на елипса в склада. Композицията поддържа постоянна дистанция и скорост от 26 м/ мин., като може да оперира до 12 часа в денонощието с ниски нива на шум, оптимална енергийна консумация и специални сензорни системи за сигурност. Така едновременно се повишава ефективността на работа, намаляват се щетите, подобрява се качеството и не на последно място се осигурява безопасността за работещите в склада.

Новият логистичен център на TRANSPRESS ще разполага и със собствена фотоволтаична система и зарядни станции за електрически транспортни автомобили, с които поетапно се разширява автопарка. “Зелените” решения са внедрени и в широк спектър от енергоспестяващи системи, които подобряват ефективността на сградата. Складът е оборудван с последно поколение високоефективни подемни машини.

Операциите в базата ще бъдат изцяло интегрирана в дигиталната платформа на компанията, като ще могат да бъдат мониторирани онлайн в реално време и анализирани. Това е възможно благодарение на внедрените и постоянно развиващи се ИТ решения и системи на TRANSPRESS, които използват и Big Data и AI иновации.

“Иновативните технологии и зелени решения винаги са били приоритет за TRANSPRESS, но най-важният ни актив продължават да са хората. Затова и през следващите години инвестициите в развитието на екипа ни, който вече достигна близо 1000 професионалисти, ще бъдат нашият фокус и нашата визия.”, споделя още Веселин Стоянов.

Доказателство за това е инсталираният в новия логистичен център тренировъчен симулатор за допълнително обучение на шофьори на камиони, който бе демонстриран за първи път по време на събитието днес. Той пресъздава реалната среда в шофьорската кабина и поставя обучаващите се в разнообразни ситуации на пътя и в работата, така че да подобри уменията им за реакция и да развива безопасното поведение. Симулаторът е разработен специално за TRANSPRESS и е първият подобен у нас. Използването на такъв подход в повишаване на уменията на шофьори на камиони е популярен през последните години в големите транспортни компании в Европа и по света.

Новият логистичен център на TRANSPRESS е реализиран със собствени средства и финансиране от ОББ, част от KBC Group. Строителството е изпълнено от най-голямата строителна група в България – “Главболгарстрой” за по-малко от 18 месеца.

С инвестиция от 16 млн. лева TRANSPRESS откри нов логистичен център в Божурище


Новият логистичен център на TRANSPRESS в числа


40 дка обща площ на базата

8 хил. кв. м РЗП на крос-докинг платформа, склад, офисни площи и център за обслужване

100 камиона и 300 автомобила капацитет на паркинга

60 рампи за товарене и разтоварване на камиони

60 камиона се товарят и разтоварват в една и съща минута

24/7 режим на работа

до 12 000 тона обработени товари за денонощие

до 15 000 палета за денонощие

над 4 млн. палета за година

100 нови работни места

Вижте още: