Schneider Electric завоюва първо място за иновация в грижата за служителите в конкурса за отговорни работодатели

В работодателския конкурс компанията бе отличена още и за своя иновативен образователен проект.

Schneider Electric, лидер в дигиталната трансформация на енергийното управление и автоматизацията, спечели две награди (едно I-во и едно III-то място) в 6-ото издание на Employer Branding Awards на b2b Media – най-утвърдения конкурс за отговорни работодатели в България. Церемонията по връчването на отличията се проведе на 17-и февруари, като тазгодишното издание постави акцента върху върхови постижения при прилагането на успешни стратегии за Employer Branding, оригинални проекти, идеи, пиар кампании, силни HR инициативи или креативни методи за развитие на талантите.


След като миналата година Schneider Electric стана „Работодател на годината“, този път компанията бе отличена за своя оригинален подход в областта на изграждането на работодателска марка. Първото място ѝ бе присъдено в категорията Employer Branding Innovation за новаторски проект в подкрепа на менталното здраве на служителите.

„Грижата за здравето и спокойствието на всеки член от нашия екип е основен приоритет за компанията ни“, посочи Елена Ватрачка, директор „Човешки ресурси“ в „Шнайдер Електрик България“. „Именно затова решихме да разширим своята програма за допълнителни придобивки към служителите, като им дадем възможност и достъп до безплатни експертни съвети и консултации от различен характер. Те могат да бъдат използвани и от техните семейства, като подпомогнат разрешаването на казуси от личен и професионален характер“, допълни тя.

Schneider Electric завоюва първо място за иновация в грижата за служителите в конкурса за отговорни работодатели

Програмата се реализира в партньорство с най-големия доставчик на услуги за помощ на служителите в света ComPsych® Corporation и предлага безплатни съвети, юридически и финансови консултации, свързани с възникване на кризи и казуси от личен и професионален характер. Експертите на ComPsych® Corporation се отзовават на всяко запитване, за да помогнат за разрешаването на възникналата ситуация. Участието в програмата е строго конфиденциално, като на работодателя не се предоставя никаква информация относно служителите, които се включват в нея.

В тазгодишния работодателски конкурс на b2b Media Schneider Electric спечели още трето място в категорията Education Innovation за своя проект „Устойчиво образование с Schneider Electric”. Неговата цел е да предостави достъп на младите хора до допълнително качествено образование и практически занимания, за да ги мотивира и развие професионалните им компетенции на ранен етап. Проектът цели и да развие дигиталните компетенции на децата и да установи устойчива връзка между учебните заведения и бизнеса. А чрез участие на служителите на Schneider Electric като ментори и лектори в проекта компанията инвестира в изграждането на лоялност и чувство на удовлетвореност у служителите.

Schneider Electric завоюва първо място за иновация в грижата за служителите в конкурса за отговорни работодатели

Вижте още:

● Ново проучване на International Workplace Group разкрива, че 74% от родителите биха потърсили нова работа, ако се налага дълго ежедневно пътуване...