Шумен с нова арт инсталация

От началото на есента град Шумен се радва на нова арт инсталация, изградена по повод 140-годишнината на Шуменско пиво – един от символите на местното производство. Инсталацията „Шуменско от 1882 до днес“ е създадена с подкрепата на Карлсберг България и Община Шумен и ще може да бъде разгледана от жителите и гостите на града до края на тази година.

Интерактивната инсталация е разположена на централно място в Градската градина в Шумен и пресъздава историята на Шуменско пиво.

Артистичната изложба бе открита на официално събитие, в което участие взеха кметът на община Шумен Любомир Христов, зам.-кметът по образование и култура Найден Косев, Войчех Жабински, Изпълнителен директор на Карлсберг България, Методи Стоянов, директор Производство, представители и служители на компанията.

За доброто настроение на гостите се погрижи специалният бар на Шуменско, където всички посетители можеха да се почерпят с вкусна бира и да се насладят на интерактивната инсталация, която проследява пътя на бирата, създаването на фабриката в града и развитието на пивоварното производство.

„Поздравявам ви за дълголетието. Шумен е родното място на първата българска бира, а Шуменско пиво и днес продължава да е една от емблемите на града. Пивоварната е част от нашата история, гордост за всеки шуменец, но и пример за успешен бизнес със значителен принос през годините за развитие на местната икономика. Създаването на работни места и модернизирането на производството привлича квалифицирани кадри и прави Шумен привлекателно място за младите хора. Това за нас като общинско ръководство е изключително важно, защото нашите усилия са насочени и към създаване на добри условия за развитие на бизнеса. Разчитаме на такива предприятия и се надяваме, че доброто ни партньорство ще продължи и в бъдеще.“каза кметът на община Шумен Любомир Христов.

„Една от целите, които стоят в основата на ESG стратегията на Карлсберг Груп „Заедно към нулев отпечатък и отвъд“, е ангажираността и подкрепата на местните общности. Ние вярваме, че отговорността за устойчивото развитие е споделена, и че това е дългосрочен процес, в който участват както бизнесът и институциите, така и гражданите.“ – коментира Изпълнителният директор на Карлсберг България Войчех Жабински.

„Като водеща компания в сектора, ние се стремим да инвестираме не само в нови технологии, но и в културното, социалното и икономическото развитие на градовете, в които оперираме. Локалните марки са туптящото сърце на нашия бизнес. Надяваме се, че жителите и гостите на Шумен ще се насладят не само на вкуса, но и на забележителната история на Шуменско пиво.“ – допълни Методи Стоянов, директор Производство в Карлсберг България.

„От своето създаване до днес пивоварната на Шуменско пиво е неразривно свързана с историята на Шумен. Тук са работили поколения шуменци, а Шуменско е нещо повече от бира – Шуменско е символ на града. Фабриката ни е една от най-старите в България. Гордеем се с качеството на продуктите ни и с професионализма на нашите майстор-пивовари.“ - сподели Емил Петров, мениджър Производство в пивоварната.

Историята на Шуменско пиво започва на 26 октомври 1882 г., когато чешкият майстор-пивовар Франц Милде заедно с петима български предприемачи основават пивоварно дружество в град Шумен. Още в същия ден започва търсенето на подходящо място за строеж на фабриката. След един неуспешен опит Франц Милде решава да я изгради в местността Кьошковете заради красивата природа и изобилието от вода за производствените нужди на бъдещото предприятие. Два месеца по-късно пивоварната е открита.

Шумен с нова арт инсталация

И до днес там се пазят традициите и автентичната рецепта на Шуменско пиво, което не спира да се развива и усъвършенства през годините с цел да предостави на потребителите разнообразие от вкусове и продуктови иновации. От създаването си до днес в пивоварната са произведени над 6.7 милиона хектолитра бира.

Съвременната история на Шуменско пиво започва през 2002 година, когато пивоварната става част от голямото семейство на световния концерн Карлсберг. През септември 2004 година двата завода – Шуменско пиво и Пиринско пиво, обединяват ресурси и активи под името „Карлсберг България“. Днес в пивоварната работят 168 човека, а в летните месеци броят им достига до 186 служители.

По повод 140-годишнината на марката през месец октомври и ноември пивоварната в Шумен ще отвори врати за посетители. Над 100 души, регистрирали се за участие, ще имат възможност да се запознаят с екипа, да разгледат отблизо пивоварния процес, както и да научат повече за историята на любимото на поколения българи Шуменско пиво.

Марката създаде и специална „бирена карта“ за Шумен, благодарение на която шуменци и туристи могат да посетят местните забележителности и някои от най-добрите заведения и ресторанти в града, където да се насладят на чаша Шуменско в комбинация с вкусна храна.

Вижте още: