„Девин“ ЕАД и „Син флаг“ стартират мащабен проект за разширяване на мрежата от „Екоучилища“ в България

МОН и МОСВ подкрепят най-мащабната инициатива за въвеждане на екообразованието в родните училища

Вчера на специално събитие в пресклуба на БТА бе поставено началото на най-мащабната инициатива за въвеждане на екообразованието в българските училища.

Кампанията „Влез в зеления кръг“ е съвместна инициатива на „Девин“ ЕАД и Българско движение „Син флаг“, чиято цел е разширяване на мрежата от членове на програмата „Екоучилища“ в България и налагането ѝ като основна програма за устойчиво развитие в българските училища. Инициативата е подкрепена от Министерството на образованието и науката и Министерството на околната среда и водите.

Инициативата е подчинена на мисията за изграждането на най-голямата мрежа от „Екоучилища“ на Балканите, която ще подготви бъдещите поколения като активни граждани, способни да поемат обществена отговорност за опазване на околната среда. На срещата с медиите бе представена методологията, чрез която с ангажирано движение за устойчивост, качествено обучение на учители и определяне и подобряване на собствените стандарти, да допринесем за борбата с най-належащите предизвикателства на нашето време.

Заместник-министърът на околната среда и водите Ренета Колева изрази подкрепата на министерството за програма „Екоучилища“ и изтъкна колко са важни обединените усилия на различни организации и институциите, за да достигнат познанията за опазване на околната среда до повече млади хора.

„Децата ни имат реален шанс да управляват процесите, така че всички ние да живеем в една по-приветлива и чиста среда. Надявам се, че именно чрез децата и възпитанието от ранна възраст след време, когато обявяваме статистика за напредъка по екологичните цели, цифрите ще говорят за едни много добри резултати, които сме постигнали,“ така заместник-министърът на околната среда и водите се обърна към участниците в събитието.

„Ако за нас до преди 20 години понятия като „зелени политики“, „кръгова икономика“, „рециклиране“, ВЕИ звучаха много далечни и неприложими, то за децата ни те трябва да се превърнат в начин на живот. Адекватно обучение и политики в тази насока са ключови за справяне с предизвикателствата, пред които всички ние сме изправени като общество,“ подчерта в заключение заместник-министър Колева.

Мениджър „Устойчиво развитие и качество“ на „Девин“ ЕАД Петя Манастирска пък очерта основните мотиви на компанията да влезе в Зеления кръг и да подкрепи въвеждането на програма „Екоучилища“ в България.

„В „Девин“ следваме всекидневната мисия да свързваме хората и природата за по-здравословен начин на живот. Като признание на нашите усилия в тази посока, в началото на тази година, след дълъг и многостранен процес на оценка успяхме да покрием високите критерии на световната BCorp общност и да станем сертифицирана BCorporation.

В своята работа се отнасяме изключително отговорно към околната среда и наред с това насърчаваме милионите си потребители да пазят природата – за благото на бъдещите поколения. И тъй като добрите навици се възпитават още от ранна възраст, решихме да работим с учениците. Заедно със „Син флаг“ обединяваме усилия чрез „Екоучилища“, най-голямата глобална програма за устойчиви училища, чието най-голямо предимство е, че изгражда поколения устойчиво мислещи, екологично съзнателни хора.

С нашия общ проект, подкрепен от българските институции, пренасяме този ценен опит за първи път в България и правим своя национален принос към развитието на един успешен модел за екологично образование. Каузата си заслужава: за да я има планетата утре!“, заяви Петя Манастирска, мениджър „Устойчиво развитие и качество“ на „Девин“ ЕАД.

Председателят на Управителния съвет на Българско движение „Син Флаг“ Станимир Георгиев отличи в лицето на „Девин“ активен, креативен и загрижен за бъдещето на планетата партньор.

„Радвам се, че в наше лице „Девин“ видя надежден съмишленик, споделящ екологичните им ценности и оцени дългогодишния ни опит в управлението на екологични образователни програми. Целта на нашия общо проект е да приобщим към програма „Екоучилища“ още повече учебни заведения и партньори като я наложим като основополагаща програма за образование за устойчиво развитие, както успешно това се прави в другите държави.

С помощта на програмата ние напътстваме учителите, те учат децата, а децата от своя страна запознават своите родители с важни екологични правила,“ сподели Станимир Георгиев, председателят на УС на „Син Флаг“. И призова: „Заповядайте в нашия зелен кръг. Той е отворен за вас. В него добре дошли са всички деца, които носят българската природа в сърцето си и милеят за околната среда, както и всички възрастни, на които не е безразлично, какво бъдеще завещават на децата си.“

„Девин“ ЕАД и „Син флаг“ стартират мащабен проект за разширяване на мрежата от „Екоучилища“ в България

Лице, глас и посланик на кампанията е актрисата Гергана Стоянова, която очерта като най-големите богатства на нашата страна децата и природата. „Екоучилища“ поставя именно тези най-висши ценности в центъра на своята мисия. Така те ще станат част от едно голямо семейство с неограничени възможности за контакти, сътрудничество, обмен на идеи, знания и опит с над 20 милиона ученици от вече над 60 000 училища в цял свят“, посочи Стоянова.

Сертифицирането на учебните заведения ще продължи в рамките на цялата учебна година. След прилагане на процедура от седем стъпки, която задава метод за учене чрез практика, позитивни подходи и действия, през месец юни отличилите се училища ще получат наградата „Зелен флаг“.

През 2022-2023 г. „Девин“ ще подкрепи училищата и детските градини от програмата, като раздаде и три парични награди за най-оригинален Екокод, който е една от седемте стъпки от методологията. Той трябва да изброява главните цели на Плана за действие, изготвен от учениците и персонала.
„Дотук почти 50 училища и детски градини се присъединиха към програма „Екоучилища“, което е два пъти повече от първоначалните ни очаквания“, добави Гергана Стоянова.

Медиен партньор на програма „Екоучилища“ в България е Дарик радио.

Вижте още:

„Старият дъб“ е специално място. Това не е само последната оцеляла кръчма, но и единственото останало обществено място, където могат да се срещат...