В Бургас предстои националната конференция „Нулевоенергийните сгради: Бъдещето е сега“

Събитието ще разгледа последните тенденции и нови технологии в областта на енергийната ефективност на сградит.

От 31 май до 2 юни в Експо център „Флора“ в Бургас ще се проведе националната конференция "Нулевоенергийните сгради: Бъдещето е сега" с подкрепата на Община Бургас. Организатори на събитието, което ще се излъчва и онлайн, са Центърът за енергийна ефективност „ЕнЕфект“ и Общинската мрежа за енергийна ефективност „ЕкоЕнергия“.


Конференцията има за цел да представи последните тенденции и нови технологии в областта на енергийната ефективност на сградите и възобновяемите енергийни източници. През трите ѝ дни ще се обсъждат важни теми в тази сфера с участието на специалисти от България, Белгия, Нидерландия, Румъния и САЩ.

След официално откриване на 31 май от 13 ч. в своя първи ден конференцията ще се фокусира върху обучителни схеми и образователни възможности в подкрепа на енергийната ефективност в строителството, като ще се представят резултати от анализ на текущото състояние в областта, подготвен от на Камарата на строителите в България. Ще се проведат и редица обучителни и образователни семинари и демонстрации, в които ще се включат и участниците в паралелното изложение на специализирани продукти и технологии.

През втория ден ще бъде поставен акцент върху финансирането на нулевоенергийни сгради и сградно обновяване. Ще се представят добри практики от Европа и САЩ, като по темата специално ще говорят Мередид Еванс от Департамента по енергетика на САЩ, Офис Вашингтон, и Дорин Беуот Румънския съвет за устойчиво развитие, автор на една от най-успешните програми за зелени ипотеки в Европа.

На третия ден ще се обсъжда ролята на местните власти в изпълнението на европейските и национални политики за климат и енергетика, като ключов акцент е възможността за осигуряване на финансиране за изготвяне на общински инвестиционни концепции с помощта на Европейската инвестиционна банка.

Конференцията ще бъде придружена от учебни семинари за проектанти, строителни специалисти, домоуправители и собственици на жилища. В програмата са включени и демонстрации и фирмени представяния на най-новите строителни материали, изделия и технологии.

Организаторите са помисли и за най-малките и са подготвили специална програма за деца с много игри и забавления. Децата ще се потопят в една приказка за „Къщата на бъдещето“ и ще научат как могат да я построят така, че да опазват природата на Земята.

Вижте още:

● Ново проучване на International Workplace Group разкрива, че 74% от родителите биха потърсили нова работа, ако се налага дълго ежедневно пътуване...