Вкусни български плодове и иновации в производството на DUO EXPOSE & EXPODIREKT в Карлсруе, Германия

Битка за качество, устойчиво производство, маркетинг без опаковки и творческо представяне на продукта – това е модерния път на земеделието, по който вече се развива производството на горски плодове в света. Българските ягоди, малини, къпини и боровинки се оказаха в центъра на най-голямото състезание между производители, преработватели и търговци в Европа по време на Международното изложение за аспержи и ягодоплодни в Карлсруе, Германия. Резултатът е, че родните производители доказаха своята конкурентоспособност на най-големия пазар на континента.

Изложението DUO EXPOSE & EXPODIREKT в Карлсруе е най-голямото в Германия, специализирано за този тип култури. В него тази година взеха участие 401 изложители от единадесет нации и над 6000 професионалисти в индустрия от 30 страни. Всъщност става въпрос за две събития в едно - 26-ия expoSE, което е водещият търговски панаир в Европа за производство на аспержи и горски плодове и 11-ия expoDirekt – най-големият търговски панаир в Германия за директен селскостопански маркетинг.

България бе представена от производители от Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я), Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция, Добруджанския овощарски съюз и Съюза на дунавските овощари. На щанда на страната ни бяха изложени свежи плодове, вино от малини, боровинки, ягоди и къпини, както и ин витро посадъчен материал на български сортове, разработен от Института по овощарство в Пловдив.

„Най-интересни за нас бяха контактите с клиенти и търговци, както и дискусионните формати в програмата, в които заедно обсъждахме новите правила за функциониране на сектора. Индустрията се насочва към повече устойчивост, повишена ефективност и спестяване на разходи, където България има добри решения и постигнати резултати. Остава открит въпроса с липсата на работна ръка, което не е само български проблем, а се оказа, че глобално се търси и технологичен отговор на това предизвикателство“, каза Божидар Петков - председател до Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я).

Вкусни български плодове и иновации в производството на DUO EXPOSE & EXPODIREKT в Карлсруе, Германия


По време на изложението бяха показани и наградени нови технологии и иновативни решения в сектора за производство и предлагане, като лентова култивация за отглеждане на аспержи с по-добро качество на почвата, поради по-малка обработка, съхранение на CO2 и по-малко емисии. Micromus система за биологична борба с листни въшки решава проблема с този вид вредители. Соларни панели против замръзване, биорагзгаридими чаши, опаковъчна хартия като алтернатива без пластмаса на конвенционалното стреч фолио и вендинг машина за непакетирани картофи и лук, също бяха част от продуктите и технологиите от бъдещето на индустрията, които видяхме в Карлсруе.

Вижте още: