Връчиха националните награди на съвета на жените в бизнеса в България 2022

Гранд Хотел Милениум София бяха отличени организациите и постиженията в България, които осигуряват многообразна и приобщаваща работната среда, не допускат дискриминация и изграждат едно по-добро и устойчиво обществото.

Форумът „ВДЪХНОВЯВАЩИ ПОСТИЖЕНИЯ ЗА РАЗНООБРАЗИЕ, РАВНОПОСТАВЕНОСТ И ПРИОБЩАВАНЕ“ се организира за първи път от Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ) в партньорство с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

„Като банка на Европейския съюз, ЕИБ подкрепя разнообразието, равнопоставеността и приобщаването не само поради неоспоримите ползи за бизнеса, които носят, но и защото наистина ценим тяхната сила да обогатяват нашата среда. Разнообразието и приобщаването обхващат всичко, което ни прави това, което сме. Насърчаването на тези принципи е от съществено значение за успеха и развитието ни и отразява смисъла на ЕС.

Оценяваме високо партньорството си със Съвета на жените в бизнеса в България за този пръв по рода си национален конкурс и поздравяваме всички участници. Надявам се инициативата да се утвърди през следващите години и да вдъхновява още повече български компании. Разнообразното и приобщаващо работно място е ключът към това да имаме по-ефективни колеги, по-иновативни решения и по-голяма мотивация и ангажираност”, споделя Лиляна Павлова, вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка.

„Има много причини да подкрепяме тази кауза, но основната е една. Ние сме бизнес ‎организация и няма и минимално съмнение, че многообразието е добре за бизнеса“, споделя Цветанка Минчева, председател на Управителния съвет на СЖББ и главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк. „Поставихме си много амбициозни цели: ‎да съберем, оценим и дадем платформа на най – вдъхновяващите постижения за ‎разнообразие, равнопоставеност и приобщаване, но не само, целта ни е да създадем среда и ‎възможности за тяхното репликиране“, добави тя.

Над 100 бизнес лидери, членове, партньори и приятели на СЖББ присъстваха на официалната церемония и подкрепиха финалистите и победителите. 45 бяха инициативите, които се бориха за престижните отличия. Водещ на събитието беше популярния актьор Владимир Михайлов.

Големите победители в отделните категории са:

✓ Аксенчър България и VMware България са отличените компании в категория вдъхновяваща инициатива за разнообразие, равнопоставеност и приобщаване на работното място

✓ УниКредит Булбанк е победителят в категория вдъхновяваща инициатива на работодател в подкрепа на работещите родители, на семейството и децата

✓ Интерланг и Фонадация живот със синдром на Даун грабнаха приза за вдъхновяваща инициатива за преодоляване на стереотипните нагласи и приобщаване на малцинствените групи и хора с увреждания съответно в стопански и в нестопанския сектор

✓ L’Oréal България триумфира в категория вдъхновяваща инициатива за овластяване на следващото поколение жени таланти

✓ Престиж бе обявена за компания шампион в представяне на жени на ръководни и лидерски позиции

Съветът на жените в бизнес в България връчи и няколко специални награди:

✓ А1, МБАЛ Св. Панатлеймон и УМБАЛ Медика бяха специално отличени за приноса им в подкрепа на работещите родители с проектите за безплатни детски градини и занимателни центрова за всички техни служители.

✓ Momsanity е стартиращата организация, която получи Специална грамота от СЖББ за вдъхновяваща инициатива в развитие. Тяхната мисия е да помагат на майки, които минават през труден следродилен период.

Голямата награда на организаторите - Отличителен знак на СЖББ беше присъден на Асарел Медет за програмата „Заедно с теб“. Инициативата обхваща децата от асарелски семейства, които са се сблъскали с тежко житейско изпитание – ранна загуба на майка или баща. В случай че единият от родителите в семейството почине, децата от 1 до 12 клас могат да кандидатстват за месечна стипендия. Подкрепата на компанията може да бъде продължена също и по време на висшето образование, в случай че младежите изберат приложима в дружеството специалност. За изминалите 23 години са подкрепени общо 135 стипендианти - ученици или студенти, като 37 от тях по-късно са започнали работа в компанията.

С провеждането на конкурсната процедура СЖББ за пореден път потвърждава своя ангажимент да продължи да работи за насърчаване на равенството и многообразието, да популяризира добрите практики и програми за насърчаването на професионалното развитие на жените и израстването им в мениджърски позиции, да подкрепя младите специалисти и таланти, за да реализират потенциала си в България. В тази насока, организацията си постави за цел да следи и ключови показатели по темата и в рамките на официалната церемония представи резултатите от Националното представително проучване за равнопоставеност, многообразие и приобщаване, проведено от социологическа агенция „Тренд“ по инициатива на СЖББ. Някои от водещите резултатите са:

➢ 49% от участниците смятат, че мъжете и жените в България не са равнопоставени в професионално отношение

➢ 46% усещат разлика в разлика в заплащането между жените и мъжете на сродни позиции

➢ 39% отговарят, че няма достатъчно жени предприемачи в България

➢ 66% виждат необходимостта жените в България да бъдат насърчавани да създават собствен бизнес

➢ 69% вярват, че фирмите в България трябва да има програми подкрепящи равнопоставеността

➢ 73% са убедени, че трябва в България да има програми, насочени към млади момичета, които да ги насърчават да се развиват кариерно или да бъдат предприемачи

➢ 69% са категорични, че трябва в България да има програми, насочени към приобщаване на хора с различия

В края на събитието, Съвета на жените в бизнеса в България обяви старта на първата в страната сертификационна академия за „Разнообразие, равнопоставеност и приобщаване“. Цялостната концепция и обучителната програма са плод на ползотворното партньорство между организацията и Стопанския факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Академията е естествено продължение и на учредените от Съвета първи Национални награди за „Вдъхновяващи постижения за разнообразие, равнопоставеност и приобщаване“.

Връчиха националните награди на съвета на жените в бизнеса в България 2022

Съветът на жените в бизнеса в България отправя своите най-сърдечни благодарности към всички свои партньори, които помогнаха за осъществяването на форума „ВДЪХНОВЯВАЩИ ПОСТИЖЕНИЯ ЗА РАЗНООБРАЗИЕ, РАВНОПОСТАВЕНОСТ И ПРИОБЩАВАНЕ“

Официален партньор: Европейската инвестиционна банка

Златен спонсор: Дънди Прешъс Металс

Сребърни спонсори: HPE, Кока Кола България, Лидл, The Smarts, Siemens

В партньорство с: Американската Търговска Камара в България, Германо-Българска индустриално-търговска камара, Confindustria България

Вижте още:

„Старият дъб“ е специално място. Това не е само последната оцеляла кръчма, но и единственото останало обществено място, където могат да се срещат...