Гордея се с труда на моите родитeлиНай-успешната програма на  Българската мрежа на Глобалния договор на ООН стартира за първи път "на терен"  в 90 СОУ „Ген. Хосе де Сан Мартин“, р-н Люлин, на 31 май 2016 г.

Четвъртото издание на "Гордея се с труда на моите родитeли" беше открито от г-н Огнян Траянов, председател на Българската мрежа. Близо 180 ученици имаха възможност да се включат в демо версия на Детски базар на професиите 2016 и да се запознаят отблизо с техните предизвикателства.

“Като общество още не сме направили нужните усилия, за да ви улесним в професионалното ви ориентиране. Изборът на професия е изключително  отговорен и за него ви е нужна много информация, запознаване със спецификите на дадената работа и вдъхновение. С “Гордея се с труда на моите родители” се стремим да предоставим на младежите като вас възможността първо да направят своя избор на професия, на която да се посветят, и едва след това да решат как и къде да се подготвят за нея”, каза в изказването си г-н Огнян Траянов.

Гордея се с труда на моите родитeлиTimeHeroes, Политехническият музей и Столичната библиотека представиха идеи за осмисляне на лятната ваканция чрез нови преживявания: доброволчество, участие в общи каузи, посещение на музеи и лятно четене на книги. За професионалното ориентиране в онлайн средата и има ли "бързи клавиши" говори Жюстин Томс.

В издание 2016 се очаква да се включат над 20 компании от цялата страна страна и да обхванат повече от 600 ученика, които ще се запознаят с над 110 професии от повече от 15 секторa на икономиката.

Задължителният нов елемент на Програмата е разширяване на Детския базар на професиите, с който традиционно завършва проекта. Тази година базара ще е цели два дни, 26-27 ноември 2016 г., като ще бъде отворен с вход свободен за деца и младежи. За първи път ще бъдат презентирани и структурирани универсални представяния на различните професии, които да са полезни за професионално ориентиране на ученици, както и за учители и МОН. 

Гордея се с труда на моите родитeлиПрограмата очертава няколко тенденции: завръщане към онаследяването на професията, осмисляне на собствения труд от страна на служителите, разширяване на възможностите за ранно кариерно ориентиране.

Програмата “Гордея се с труда на моите родители” е отворена за всички представители на отговорния бизнес, които припознават ценностите й. Условията за включване може да намерите на сайта на Мрежата unglobalcompact.bg.

* b2b Media е медиен партньор на събитието.

Вижте още: