Le Beaujolais Nouveau est arrivé!На специална церемония в резиденция „Бояна“, Френско-българската търговска и индустриална камара (ФБТИК), тържествено представи младото френско вино „Божоле нуво“, реколта 2015.

Традиционният ритуал се проведе под патронажа на Н.Пр. г-н Ксавие Лапер дьо Кабан, посланик на Република Франция в България и в присъствието на г-н Томислав Дончев, заместник министър-председател по европейските фондове и икономическата политика.

Церемонията по посрещането на младото „Божоле“ в България бе открито от г-жа Весела Тодорова-Мозетиг, директор на ФБТИК. В приветствието си към гостите тя отбеляза, че празникът на виното тази година преминава под знака на честването на свободата и живота, в контекста на атентатите във Франция. В подкрепа на тази идея над 1500-те гости, представители на бизнеса, дипломатическия, политическия и културен елит, почетоха жертвите на терористичните актове с едноминутно мълчание. Последва акапелното изпълнение на химна на Франция, към което се присъединиха много от присъстващите. 

В своите думи Томислав Дончев изрази съпричастността на българския народ с мъката на Франция. „Днес някой би казал, че поради трагичните обстоятелства традицията за посрещането на „Божоле“ трябва да бъде променена, но аз бих казал, че не трябва. Защото терористите искат точно това – традициите да бъдат разрушени, да променим нашите цели и това, в което вярваме. Виното освен напитка и поезия е още нещо – то е тъждествено с борбата за свобода и с любовта. И ако някой днес си мисли, че можем да подменим свободата в името на сигурността, то той е сбъркал.  Защото и виното, и любовта, и свободата са не просто част от традицията – те са част от нас и ние ще успеем да ги съхраним“, каза г-н Дончев пред гостите.

„Денят на Божолето” традиционно се празнува в цял свят и тържественото представяне започва с фразата Le Beaujolais Nouveau est arrivé! („Новото Божоле дойде!”).

Счита се, че първоначално „Божолето“ е консумирано от работниците по френските лозя в регион Божоле, за да отбележат края на гроздобера. Постепенно то започва да се продава в кафета и бистра в Лион и други градове в областта.

Приблизително 1/3 от гроздето в областта Божоле се използва за младото вино. Гроздето задължително се бере ръчно, поради специфичния процес на ферментация. Всяка година ароматът на „Божоле” е различен. Това е и причината при предварителните дегустации на новата реколта да се зародят спорове дали то ще има вкус на банан и малина или на череши и сочни плодове. В следствие на т.нар. въглекисела ферментация „Божоле Нуво” е леко и приятно за пиене и запазва свежия плодов вкус, без да добавя горчиви танини от ципата на гроздето.

Вижте още:

Държавата започва обсъждането на възможностите за изграждането на консолидиран платежен механизъм за компенсиране на производителите при форсмажорни обстоятелства. Това се...