1417972Според д-р Р. Тошков в момента се оформят няколко пътеки, по които човешкото тяло ще боледува в бъдеще, и автоимунните заболявания, сред които и синдромът на Хашимото, са една от тях

Дългоочакваната премиера на книгата на д-р Изабела Уенц „Тиреоидит на Хашимото: промени в начина на живот за откриване и отстраняване на първопричината“ предизвика много голям интерес на премиерата си в Книжния център „Гринуич“. Събитието събра читатели от различни възрасти, които се интересуват от хашимото, и те имаха възможността да зададат въпроси към специалистите, които говориха по темата.

„Искам да обърна внимание, че 90% от страдащите от хашимото са жени. Когато една жена има тези симптоми и отиде в лекарския кабинет с надеждата, че там ще намери помощ, тя получава рецепта и успокоение, че всяка втора българка има този проблем“, каза Борислава Люцканова, създател на издателство „Вдъхновения“, чийто екип реализира българското издание на книгата. За съжаление статистиката показва, че много са дамите в страната ни, които дори без да са наясно, показват признаци на това автоимунно заболяване. Редица лекари не обръщат достатъчно внимание на проблема, а други не могат да засекат дори първоначалните симптоми. На това обръща внимание в своя труд д-р Изабела Уенц – тя се опитва да разкрие кое я е довело до диагнозата хашимото, как начинът ѝ на живот е повлиял върху неговото качество и най-вече защо е накарал организма ѝ да се обърне сам срещу себе си. Книгата е ценна не само с откровения разказ на авторката за чувствата и адаптацията ѝ към новото състояние, но и с конкретните мерки, които тя взима. Диагнозата я кара да преобърне изцяло живота си – да започне да приема определени храни и медикаменти, да смени ритъма си и да помисли в конкретика за моменти от ежедневието си, но в крайна сметка д-р Уенц показва, че хората с диагноза хашимото са изцяло способни да водят един истински пълноценен живот с всички негови радости.

Има редица мнения за това, че през последните години в световен мащаб заболяването приема епидемиологични размери. И тъй като именно по-голямата част от страдащите от синдрома на Хашимото са жени, за тях е особено важно да знаят по какъв начин да се отнасят към своя организъм, така че той да се пребори с ежедневните предизвикателства на заобикалящата го среда. В такива моменти на преден план излиза начинът на хранене на всяка една от тях, смятат д-р Радослав Тошков, рецензент на книгата, и Надя Петрова, специалист по здравословно хранене.Това е книга, която излиза извън рамките на една история, на един конкретен случай на болен от Хашимото, който достига до положителен резултат“, споделя д-р Тошков. „Ценното е, че д-р Уенц е отделила много голяма част от времето си, за да анализира какво се случва с един организъм, борещ се с антитела. В света се наблюдава изменение в заболяванията. Ако преди 30-40-50 години сме боледували от  инфекции и заболявания, преодолими с антибиотици, то днес това не е така. В момента всъщност се оформят няколко пътеки, по които човешкото тяло ще боледува в бъдеще, и автоимунните заболявания, каквото е и синдромът на Хашимото, е една от тях. От своя страна организмът е едно цяло и да гледаме само един негов компонент – в случая щитовидната жлеза – е огромна грешка.

Надя Петрова, като човек, отдал времето и вниманието си на това какво и как да приемаме, така че да бъдем здрави, сподели: “Изабела Уенц е един от специалистите в световен мащаб, които са като хора-институции по проблемите на Синдрома на Хашимото и са посветили живота си на разчупване на кода на това заболяване – какво го причинява и как да се справим с него. Тя ни учи да се самоанализираме, да се самонаблюдаваме, а това е изключително важно умение, което веднъж развито, помага в бъдеще на всеки човек. От нас, като общество, зависи и това трудът на д-р Уенц да бъде прочетен и от лекари, от специалисти ендокринолози, защото те имат отношение към храненето при различните симптоматики и много от тях търсят такава информация.

До половин година издателство ВДЪХНОВЕНИЯ ще пусне на пазара и следващата книга на д-р Изабела Уенц. Нейната тема е 90-дневният хранителен протокол за справяне с хашимото. Издателството продължава да отделя огромно внимание на спектъра на автоимунните заболявания и подготвя още редица издания по темата.

Вижте още:

Тази помощ не само ускорява местната модернизация, но ще помогне на България да следва тенденциите на световния пазар и да обезпечи продоволствената си сигурност, прилагайки...