XII Виенският икономически форум В момент, когато за Западните Балкани се говори само като път по който стотици хиляди мигранти и бежанци търсят ново убежище към Австрия, Германия и Скандинавските страни, темата за икономическите мостове между различните части на Европа е повече от всякога част от дневния ред на обществата.

За 12-и пореден път Виенският икономически форум(VEF) събира знакови личности на ежегодния си ноемврийски форум- Vienna Dialogue 2015, в стремеж да даде платформа на визионери и да търси прагматични отговори за регионалното икономическо развитие.

На 23 ноември 2015 г. по темата „Инвестициите като мотор за конкурентноспособност и растеж” ще се дискутира отново в двореца "Пале Нидеростерайх".

Д-р Елена Кирчева, основател и генерален секретар на VEF, подчертава значението и ролята на Виенския икономически форум и полученото признание от Австрия, Европа и ООН за качеството му на платформа за визии и идеи за развитие на икономиката в регионален мащаб.

Ето и горещите теми, които ще бъдат част от дневния ред на форума:

„Икономиката на Европа. Могат ли банките да стимулират растежа? Как да се създадат работни места на регионално, субрегионално и европейско ниво? Възможна ли е обща регионална инвестиционна стратегия за Западните Балкани? Визии и отговори от страна на инвеститорите”.

Вече са известни и поздравителни адреси при откриването на конференцията - от канцлера на Република Австрия Вернер Файман (патрон на Виенския икономически форум), както и от австрийския евродепутат от ЕНП Отмар Карас, който е и заместник-председател на Европейския парламент (ЕП).

Българските акценти в конференцията :

Вицепрезидентът на Европейската комисия и еврокомисарят от България по въпросите на бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева, която  ще бъде основен референт.
 
Меглена Кунева, зам. министър-председател по координация на европейските политики и институционалните въпроси.

Сред лекторите отново ще е Николай Ценков, директор на Национална компания Индустриални зони, който ще представи индустриалните паркове в България като атрактивно място за инвестиции в Югоизточна Европа.

В дискусиите ще участва още Огнян Донев, изп.директор на „Софарма” АД, който е и вицепрезидент на Виенския икономически форум.

Своето участие са потвърдили Иса Мустафа, премиер на Република Косово, Нико Пелеши, зам.-министър председател на Република Албания, Владимир Пешевски, вицепремиер на Република Македония, Бернадет Гирлинген, вицепремиер по въпросите на науката, развойната дейност и икономиката на Република Австрия, Фуркан Чако, министър на чуждестранните инвестиции на Република Македония, високопоставени представители на Европейската инвестиционна банка ( ЕИБ), на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

За първи път в дискусиите е представена и националната Индустриална и търговска банка на Китай.

Сред участниците, представляващи правителствени и частни организации от повече от 35 държави, са и председателите на Агенциите за инвестиции на Австрия, Албания, Босна и Херцеговина, Македония, Сърбия, Турция, Косово, президентът на Световната асоциация на инвестиционните агенции (WAIPA).

По случай юбилейния 10-ти VEF през 2014 г. за „Партньор на десетилетието” бе номинирана „Райфайзен банк Интернационал”.

Вижте още: