20 млн. лв. ще инвестира в машини и съоръжения производител на компоненти за автоматизация

20 млн. лв. ще инвестира през тази година в завода си в София световен лидер в производството на сензори и принадлежности към тях, както и на присъединителни кабели. Това стана ясно по време на среща на министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер с управителя в България на компанията, производител на компоненти за автоматизация.

Немската компания е лидер в технологиите и иновациите, а развойният й център в българското предприятие е един от най-успешните в световен мащаб. Предвижда се в него да бъдат увеличени с над 30% работните места през тази година, като това ще го направи вторият най-голям, след този в централата на компанията в Германия.



„Високотехнологични компании и експортно ориентирани производства са тези, чрез които ще постигнем висок икономически растеж“, посочи министър Лорер. По думите му сред основните цели е съществуващите в страната производства да започнат да привличат техните доставчици у нас.

„Дружеството произвежда над 1300 вида изделия и непрекъснато инвестира в иновативни решения, за да отговори на нуждите на пазара“, заяви управителят на компанията за България Георги Атанасов.

Двамата обсъдиха плановете на компанията и бяха посочени административни пречки, с които се сблъсква инвеститорът на общинско ниво, както и недостига на работна ръка. Като добра практика бяха дадени за пример обучителните центрове, които са създадени от компанията за Индустрия 4.0 и работата с деца и техният интерес към технологиите.

Управителят на компанията посочи още, че производството се подпомага от собствен R&D център, където в тясно сътрудничество с германския отдел за развойна дейност се работи по много нови проекти, свързани с обновяване и допълване на производствената програма.

"Фесто производство", която е част от германския концерн Festo, произвежда компоненти за процесна автоматизация, сензори за поток и налягане, свързващи кабели и електрически задвижвания. Във "Фесто производство" България вече работят над 1200 души, като повече от 250 са назначени през последната година. Компанията има и технически инженерен център в София с над 100 служители, които правят разработки във всички инженерни дисциплини - софтуер, хардуер, механика и лабораторно тестване.

Вижте още: