AMD подписва сделка за 4,9 милиарда долара, за да оспори лидерството на Nvidia

Технологичният гигант AMD се съгласи да купи инфраструктурната група за изкуствен интелект ZT Systems в сделка за 4,9 милиарда долара в брой и акции, разширявайки поредицата си от инвестиции в ИИ. Компанията за чипове все по-усилено се стреми да предизвика лидера на пазара Nvidia. Придобиването ще помогне за ускоряване на приемането на нейната линия Instinct от чипове за центрове за данни с изкуствен интелект, които се конкурират с популярните графични процесори (GPU) на Nvidia.

ZT Systems, частна компания, основана преди три десетилетия, изгражда персонализирана изчислителна инфраструктура за най-големите AI „хиперскалери“. Въпреки че компанията не разкрива клиентите си, хиперскалерите включват Microsoft, Meta и Amazon. Сделката бележи най-голямото придобиване на AMD, откакто купи Xilinx за 35 милиарда долара през 2022 г.

Очаква се транзакцията да приключи през първата половина на 2025 г., като е подлежаща на регулаторно одобрение, след което базираната в Ню Джърси ZT Systems ще бъде включена в бизнес групата на центровете за данни на AMD.

Ходът идва в момент, когато AMD се опитва да разчупи хватката на Nvidia на пазара на чипове за AI центрове за данни. Тази година именно Nvidia временно се превърна в най-ценната компания в света, тъй като големите технологични играчи наливат милиарди долари в нейните чипове, за да обучават и внедряват мощни нови AI модели.

Част от успеха на Nvidia произтича от нейния „системен“ подход към пазара на AI чипове, предлагащ изчислителна инфраструктура от край до край, която включва предварително опаковани сървърни стелажи, мрежово оборудване и софтуерни инструменти, за да улесни разработчиците да създават AI приложения с нейните чипове.

Придобиването на AMD показва, че производителят на чипове изгражда свои собствени „системни“ предложения. Компанията пусна своята линия MI300 от AI чипове миналата година и казва, че ще пусне своето следващо поколение MI350 чип през 2025 г., за да се конкурира с новата линия графични процесори Blackwell на Nvidia.

През май Microsoft беше един от първите AI играчи, които приеха MI300, вграждайки го в своята облачна платформа Azure, за да изпълнява AI модели като GPT-4 на OpenAI. Тримесечните приходи на AMD за чиповете надхвърлиха 1 милиард долара за първи път през трите месеца до 30 юни.

Но въпреки че AMD отличи MI300 като най-бързия продукт в историята си, приходите от центъра за данни все още представляват малка част от 22,6 милиарда долара, които бизнесът с центрове за данни на Nvidia спечели за тримесечието до края на април.

През март ZT Systems обяви партньорство с Nvidia за изграждане на персонализирана AI инфраструктура, използвайки своите чипове Blackwell. „Мисля, че със сигурност вярваме, че ZT като част от AMD значително ще ускори приемането на решенията за изкуствен интелект на AMD“, каза главният изпълнителен директор Лиза Су, но „имаме ангажименти към клиентите и със сигурност ще ги спазваме.“

Су добави, че очаква прегледът на сделката от страна на регулаторите да се фокусира върху САЩ и Европа.

В допълнение към увеличаването на разходите си за научноизследователска и развойна дейност, AMD казва, че е инвестирала над 1 милиард долара през последната година, за да разшири своята хардуерна и софтуерна екосистема за изкуствен интелект. През юли например компанията обяви, че придобива финландския стартъп Silo AI за 665 милиона долара, най-голямото придобиване на частна стартираща AI компания в Европа.

Вижте още:

Съветът на жените в бизнеса в България (СЖББ) обяви, че Христина Станева поема поста изпълнителен директор на организацията, считано от септември 2024 г. Тя ще отговаря за дейността и инициативите на СЖББ, осигуряващи...