Икономическите настроения в Германия се сринаха, повличайки еврозоната надолу

Икономическите настроения в Германия и еврозоната се понижиха през август, водени от забавянето на световната търговия, сътресенията на фондовия пазар и напрежението в Близкия изток.

Индексът на икономическото настроение ZEW, ключов индикатор, който измерва очакванията на финансовите експерти, падна драматично от 41,8 пункта през юли до едва 19,2 пункта през август. Спадът на настроението отразява нарастващия песимизъм относно перспективите на страната и подчертава по-широките опасения за еврозоната.
Реалността не само подмина пазарните очаквания за по-умерен спад до 32 пункта, но и отбеляза най-значителното месечно влошаване от юли 2022 г. По подобен начин по-широките икономически настроения в еврозоната също се влошиха, като съответният индекс спадна от 43,7 до 17,9 пункта, най-ниското ниво от февруари и доста под очакваните 35,4. Спадът от 25,8 пункта представлява най-тежкото месечно влошаване на икономическия измерител на блока от април 2020 г.


Влошава се и оценката за текущото икономическо състояние на Германия, като съответният показател пада с 8,4 пункта до минус 77,3 пункта. Индикаторът за ситуацията в еврозоната обаче показа леко подобрение, като се повишава с 3,7 пункта до минус 32,4 пункта.

Защо настроенията в Германия и еврозоната се влошиха?

Икономическият център на еврозоната е изправен пред поредица от предизвикателства, които разтърсиха и без това крехкото ѝ възстановяване през 2024 г.
Забавянето на световната търговия, изострено от отслабването на търсенето на ключови пазари като Китай, натежа върху ориентираната към износ икономика на страната.

„Икономическите перспективи за Германия се влошават. В настоящото проучване наблюдаваме най-силния спад на икономическите очаквания през последните две години“,каза президентът на ZEW професор Ахим Вамбах, относно резултатите от проучването.

Вамбах подчерта, че продължаващата несигурност, водена от двусмислената парична политика, разочароващите бизнес данни в САЩ и ескалиращото напрежение в Близкия изток, е допринесла за спада в настроенията.

„Съвсем наскоро тази несигурност се изрази в смут на международните фондови пазари“, добави той.

Проучването показа влошаване на настроението сред ключовите фондови индекси, като DAX и STOXX 50 се понижиха съответно с 6,5 и 4,6 пункта. По отношение на индустриите, настроенията се понижиха в почти всички основни сектори, с изключение на комуналните услуги, които отбелязаха незначително увеличение от 0,7 пункта.
Най-значителни спадове се наблюдават в икономически чувствителните сектори като търговията на дребно и потребителските стоки, които паднаха с 24,2 пункта, отразявайки опасенията за отслабване на потребителското търсене на фона на висока инфлация и нарастващи лихвени проценти. Други сектори, които претърпяха рязък спад, включват електроника, която се понижи с 18,1 пункта, и химикали и фармацевтични продукти, които паднаха със 17,2 пункта.

Пазарни реакции

Въпреки ужасните данни за икономическото настроение, пазарните реакции бяха сравнително приглушени. Еврото остана стабилно при 1,0920 след публикуването на данните от ZEW.

Индексът Euro STOXX 50 също показа устойчивост, като се повиши с 0,3% по време на сесията. Силно представилите се в рамките на индекса включват Siemens AG, Sanofi и Enel Spa, които отбелязаха ръст от съответно 1,5%, 1,2% и 1,1%.

Сред основните национални индекси, испанският IBEX 35 се повиши с 0,5%, докато френският CAC 40 остана без промяна. В Германия Siemens Energy AG поведе печалбите с ръст от 2,6%, докато Sartorius AG, доставчик на фармацевтично и лабораторно оборудване, отбеляза спад от 3,7%.

Във Франция луксозните марки като LVMH, Kering и Hermes отбелязаха лек спад, отразявайки опасенията за забавяне на търсенето на ключови пазари.

В Испания Caixa Bank се повиши с 1,7%, докато Grifols, фармацевтична компания, се срина с 5,3% след новини за потенциално разследване по отношение на закона за ценни книжа.

Вижте още:

Съветът на жените в бизнеса в България (СЖББ) обяви, че Христина Станева поема поста изпълнителен директор на организацията, считано от септември 2024 г. Тя ще отговаря за дейността и инициативите на СЖББ, осигуряващи...