Бъдещето на изкуството: Генеративен AI, Web3 и завладяващият интернет

Интернет продължава да променя начина, по който взаимодействаме с цифровия свят – и тази революция не се ограничава само до игрите и социалните медии. Тя има потенциала да създаде един нов свят за художници и колекционери.

Художниците винаги са били в челните редици на иновациите и творчеството, а метавселената им предоставя ново платно, за да изразят себе си. Бъдещият интернет ще даде възможност на творците да създават иновативни произведения, да споделят своето изкуство с глобална публика и да получават по-справедливо възнаграждение за усилията си.

Навигиране в пресечната точка на изкуството и Web3 технологиите

Докато навлизаме по-дълбоко в дигиталната ера, платното на творчеството става все по-виртуално. Художниците, които вече не са ограничени до традиционните инструменти и пространства на своя занаят, изследват и възприемат нови технологии, които предефинират техните творчески граници. В челните редици на това авангардно движение са Web3 технологиите – набор от децентрализирани, базирани на блокчейн системи, които обещават да променят правилата на творчеството, собствеността и потреблението.

Ето три от най-важните елементи, които ще са в основата на всичко това:

С NFT и автоматичното изпълнение на интелигентни договори артистите могат да получават част от печалбата всеки път, когато тяхна работа бъде продадена и препродадена сред колекционери.

Блокчейн записите потенциално ще добавят стойност към произведения на изкуството на NFT, тъй като всички ще могат да видят откъде идва всяко произведение на изкуството и кой го е притежавал, откакто е било продадено първоначално.

Дигиталното изкуство ще създаде нов клас активи, които ще бъдат по-подходящи за хората, които живеят в дигиталния свят точно толкова, колкото и във физическия.

Използване на AI революцията в изкуството

Сред трансформиращите сили в света на изкуството генеративният ИИ се очертава като инструмент с изключителен потенциал. В пресечната точка на технологията и креативността, алгоритмите функционират като виртуални сътрудници, подпомагайки художниците в създаването на произведения на изкуството с уникална естетическа стойност.

В този процес художниците проектират правила, които AI следва, за да генерира произведения на изкуството, което води до вълнуваща комбинация от човешка креативност и ефективността на машината. Полученото произведение на изкуството, по своята същност непредвидимо поради естеството на алгоритмите, често притежава уникална динамика, сложност и мащаб, които не могат да бъдат постигнати само от човешка ръка.

Един пример за това идва от Art Blocks – базирана на Ethereum платформа, където колекционерите могат да инвестират в уникални, генеративни арт NFT. Платформата вече е улеснила първични и вторични продажби за над 1 милиард долара.

Трансформиране на традиционната художествена галерия

Вече имаме галерии в метавселената — виртуални изложби, където артистите могат да покажат работата си пред глобална публика без ограниченията на физическото пространство. Галериите на Metaverse могат да приемат много форми, от VR среди до прости 2D уебсайтове.

Тези места могат да предложат завладяващи и интерактивни изживявания за посетителите. Зрителите могат да изследват пространството на виртуалната галерия, да взаимодействат с произведенията на изкуството и дори да присъстват на събития и откривания.

Някои NFT пазари (като SuperRare) отварят също и физически галерии, където хората могат да гледат дигитално изкуство в рамки на стената. Тези типове физически NFT изложби все още са експериментални, но те илюстрират как метавселената може да се пресича с преживявания от реалния свят.

Sotheby's навлиза в света на NFT търговете

Sotheby's, една от водещите аукционни къщи в света, беше в челните редици на пазара на NFT. Организацията вече е домакин на няколко високопоставени NFT търга. Тези търгове включват подбрани колекции от видни художници, музиканти и други културни дейци. Sotheby's си партнира с различни NFT пазари и платформи, като Nifty Gateway и OpenSea, за да бъде домакин на тези търгове.

NFT, предлагани на тези търгове, могат да включват цифрово изкуство, музика, колекционерски предмети и други форми на цифрови медии. Тръжният процес обикновено включва изложба преди продажбата, където потенциалните купувачи могат да видят различни NFT, последвано от период, в който те могат да наддават за тях.

Участието на Sotheby's в пазара на NFT се разглежда като важен крайъгълен камък в масовото приемане на този вид изкуство. Фактът, че една от най-престижните аукционни къщи в света сега предлага NFT за продажба, е доказателство за нарастващата легитимност и стойност на тази нова форма на цифров актив.

Вижте още:

15-годишните ученици в България са с по-ниски очаквания за завършване на висше образование или за заемане на ръководна позиция спрямо връстниците си по...