Български ученици с международен успех на голям технологичен форум в Германия

Трето място за български тийнейджъри на Европейския хакатон за отбранителна техника 2024г.

Със свой иновативен проект учениците от Технологично училище “Електронни системи” към Технически университет – София завоюваха трето място в едно от най-авторитетните технологични събития в Европа.

Единадесетокласниците Калоян Миладинов, Огнян Разсадов, Филостратос Титопулос, Александър Мечкаров, както и техните ментори Петър Кирков (завършил ТУЕС през 1997г.) и Кирилка Ангелова, изпълнителен директор на Асоциация на завършилите ТУЕС, участваха в първото издание на European Defense Tech Hackathon в Мюнхен, като част от фестивала на бъдещето Festival der Zukunft. Събитието има за цел да провокира едни от най-гениалните умове в Европа и да стимулира иновациите в ключови за континента сфери, като опазване на живота в конфликти и контролиране на информационната среда.


Учениците на ТУЕС, които бяха единствените участници от България застанаха рамо до рамо със създатели на startup-и, специалисти по киберсигурност и студенти от водещи университети по света. Темата избрана от българския отбор бе „Идентификация на противопехотни мини чрез използване на дронове и изкуствен интелект“. Българските тийнейджъри показаха работата си върху технологии за спасяването на човешки животи, демонстрирайки своите способности и желанието си да се докажат на международната сцена.

За технологичното събитие нашият отбор разработва модул за дронове, който локализира противопехотни мини в сканираната зона и визуализира тяхната локация върху картата. Локализирането на мините става чрез анализ на термалното изображение на сканираната зона. Проектът започва с проучването на научни разработки по проблема, като седмица преди хакатона отборът, с подкрепата на Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров", успешно извършва наблюдения и генериране на набор от данни, с които да тренира алгоритмите за компютърно зрение - вид изкуствен интелект, който е в сърцето на модула.

Български ученици с международен успех на голям технологичен форум в Германия

Целта на проекта е значително да се поевтини и улесни идентификацията на противопехотни мини, тъй като това е значителен проблем, който забавя възстановяването на нормалното функциониране на обществото и икономиката след приключване на бойните действия. Минните полета, които остават след военните конфликти продължават с години и деситилетия да вземат своите невинни жертви, а според Световната банка само разминирането на Украйна ще струва 37 милиарда долара.

Модулът за откриване и локализиране на противопехотни мини въз основа на топлинната им сигнатура спечели трето място в Европейския хакатон за отбранителна техника 2024г., а преди българският отбор се нареждат само две идеи-за „разпределено откриване на сигнали и цели с помощта на софтуерно дефинирано радио (SDR) и TdoA“ и „microMANPAD, инструмент за защита срещу безпилотни летателни системи“.

Хакатонът ( https://eurodefense.tech/ ) се проведе в Мюнхен между 28 и 30 юни, като сателитно събитие на Festival of the Future ( https://festival.1e9.community/ ). Целта на хакатона е да събере академията, публичния сектор, инвеститорите и потребителите на продукти с двойно и отбранително приложение, като фокусът бе прототипиране и валидиране на идеи в областите на отбраната и защитата на човешкия живот. Хакатонът е подкрепен от множество фирми в областта на технологиите, роботиката, изкуствения интелект и аерокосмическата индустрия, както и от Министерство на отбраната на Украйна. Учениците от Технологично училище “Електронни системи” към ТУ- София бяха единствените представители от България, а проектът на отбора и участието му в хакатона се реализира с помощта на Асоциацията на завършилите ТУЕС.

Вижте още:

В разгара на летния сезон и почивките, неприятните изненади от рязка промяна в плановете съвсем не са редки, а най-честите предизвикателства, които...

AMPECO, българската компания, разработваща глобална платформа за управление на зарядни станции, обяви присъединяването на Майкъл Грийнбърг като Старши вицепрезидент “Растеж” (SVP Growth). Назначението...