Най-големите финтех тенденции през следващите 10 години

Ако една седмица е много време в политиката, то десет години са цяла вечност в света на технологиите. Разбира се, много по-трудно е да се отгатне какво ще бъде важно след десет години, отколкото какво ще бъде на дневен ред през следващите 12 месеца. Анализаторите обаче вече обсъждат финансовите технологии, които предстои да бъдат стандарт през 2034 г. Някои са вълнуващи, а други са по-скоро плашещи, но всички те са напълно реални възможности.

Автономни финансови екосистеми

В рамките на едно десетилетие е възможно изкуственият интелект да еволюира от сегашната си роля в подпомагане на вземането на финансови решения и автоматизиране на клиентските услуги до автономно управление на цели финансови системи. Динамичната оценка на риска, управлението на активи, финансовото прогнозиране и откриването на измами вече няма да се извършват в отделни изолирани системи. Вместо това те ще бъдат управлявани като интегрирани услуги с усъвършенстван, централизиран AI, който предвижда и реагира на движенията на пазара, поведението на клиентите и регулаторните промени в реално време.


Човешката намеса ще бъде значително намалена, тъй като тези автономни системи все повече управляват бек и фронт офис услугите. Това ще увеличи достъпа до финансиране и инвестиционни възможности за много понастоящем недостатъчно обслужвани сегменти от населението. Въпреки това етичните опасения относно поверителността, защитата на данните и потенциалните опасности от увеличаване на системните пристрастия на AI ще бъдат по-належащи от всякога.

Универсални цифрови валути

През 2034 г. днешните криптовалути, както и експериментите с цифрови валути на централните банки (CBDC), извършвани в много страни, може да са довели до преминаване към масово приемане на универсални цифрови валути. Дали това ще е биткойн, чиято популярност и стойност нараства постоянно, откакто беше представен на света през 2009 г., или някаква еволюция на блокчейн технологията в нейната основа, остава да видим.

Освен че позволяват на лицата да извършват дигитални транзакции peer-to-peer без необходимост от посреднически услуги като банки или доставчици на плащания, цифровите валути могат да отворят пътя към „програмируеми пари“, задвижвани от интелигентни договори, които се изпълняват автоматично при изпълнението на предварително зададени условия – например при получаване на стоки или свършена работа.

Виртуалната икономика

Едно нещо в което можем да сме сигурни, е че през следващите 10 години ще продължим да живеем все повече онлайн. Ще прекарваме повече време във виртуални светове и тези места ще развиват свои собствени икономики и финансови системи успоредно с еволюцията на тези в „реалния свят“.

Днес децата са също толкова склонни да поискат Robux, колкото и джобни пари. Тенденцията към притежание на виртуални недвижими имоти и дигитални активи вероятно ще продължи, тъй като онлайн пространствата стават все по-потапящи, достъпни и интегрирани в живота ни.

До 2035 г. може да са се появили цели виртуални икономики, пълни с валути, финансови системи и регулаторни рамки. Те могат да бъдат управлявани от генерирано от потребители съдържание, виртуални работни места (създатели на съдържание, виртуални архитекти, планиращи виртуални събития) транзакционни системи, базирани на блокчейн, както и съвместни потребителски изживявания.

Безопасно квантово финансиране

През следващото десетилетие разработването на системи за сигурност, способни да се изправят срещу изключително мощни квантови компютърни системи, ще стане приоритет. Квантовите компютри използват странните и необичайни качества на квантовата механика, като заплитане и суперпозиция, за да извършват някои изчисления милиони пъти по-бързо от конвенционалните компютри. Това създава риск системите за криптиране, които се използват днес, като RSA криптирането, да бъдат тривиално преодолени.

Докато днешните квантови компютри са скъпи и с ограничени възможности, бъдещите могат да бъдат много по-мощни и широко достъпни. Това означава, че разработването на методи за осигуряване на транзакции и защита на личната информация е неотложен приоритет за банките и институциите за финансови услуги и огнище на финтех иновации.

Възходът на био-финтех и невро-финтех

Fintech се откроява като индустрия, която почти сигурно ще бъде революционизирана от появата на биотехнологиите и невротехнологиите през следващото десетилетие. Това може да включва финансови инструменти и приложения, изпълнявани чрез интерфейси мозък-компютър (BCI), което ни позволява да прехвърляме пари с мисъл и ръкостискане. Данните и самоличността ще бъдат защитени от все по-усъвършенствани форми на биометрична сигурност, а биометрична или неврологична информация ще се използва за подобряване на откриването на измами или за предлагане на персонализирани финансови продукти.

Ясно е, че това създава огромни етични предизвикателства и до 2035 г. обществото ще обсъжда горещо какъв достъп трябва да имат банките и другите финансови институции до информация за нашия биологичен състав и дори способността им да имат достъп до най-съкровените ни мисли.

Вижте още: