Кои технологични роли ще бъдат най-търсени след 10 години?

Често се казва, че единствената константа е промяната. Именно затова следва да предвидим, че с бързия темп на технологичните разработки и променящите се икономически ветрове, търсенето на някои професии ще се увеличи, докато търсенето на други ще намалее или дори ще изчезне напълно.

Имайки това предвид, тъй като компютърните технологии продължават да се развиват в несигурни времена, изниква въпросът, на който ИТ специалистите по целия свят искат да знаят отговора: Какво крие бъдещето за пазара на труда в ИТ сектора и как това ще се отразява на всеки човек?


Кои технологични професии ще бъдат търсени в бъдеще?

Бюрото по трудова статистика на САЩ (BLS) публикува 10-годишни прогнози за заетостта в огромен набор от професии. Наскоро правителствената организация публикува прогнози за растеж/свиване на работните места за периода между 2022 и 2032 г.

Като цяло BLS прогнозира 3% ръст във всички професии в САЩ, като заетостта ще скочи от 164,5 милиона работни места през 2022 г. до прогнозираните 169,1 милиона през 2032 г.

Разбира се, прогнозира се, че някои индустрии ще се справят по-зле от други. Например, очаква се броят на работните места в индустрията за търговия на дребно да се свие с 3% между 2022 и 2032 г. За щастие на членовете на ИТ общността се очаква броят на работните места в компютърните професии да нарасне с 14% за същия 10-годишен период.

Кои технически професии ще видят най-голям растеж на работните места?

Предвижда се, че определени ИТ професии ще бъдат по-търсени от други. Например на фона на непрекъснато нарастващите заплахи за киберсигурността, броят на базираните в САЩ работни места за анализатори на информационната сигурност се очаква да нарасне с колосалните 31,5% между 2022 г. и 2032 г.

През същия период се очаква служителите на висши нива да бъдат по-търсени от техните по-младши колеги в подобни роли. Броят на работните места за компютърни програмисти (които пишат и модифицират компютърен код) се очаква да се свие с 11,5% до 2032 г., докато търсенето на софтуерни разработчици (които са по-отговорни за цялостния дизайн на приложенията) се очаква да нарасне с 26%. Освен това се очаква заетостта на архитектите на бази данни да нарасне с 10% в сравнение със 7% ръст сред администраторите на бази данни.

Други търсени ИТ професии, за които се очаква двуцифрен ръст, включват анализатори и тестери за осигуряване на качеството на софтуера (20%), уеб разработчици (17%) и дизайнери на уеб и дигитален интерфейс (15%).

Бъдещето на растежа на работните места в ИТ: Мениджмънт срещу персонал

Трябва да се отбележи, че заетостта на ИТ супервайзори, които BLS нарича „мениджъри на компютърни и информационни системи“, се очаква да нарасне с цели 15% до 2032 г. Въпреки това се очаква растежът на работните места да бъде по-бавен сред ролите на ИТ поддържащия персонал.

Прогнози за растеж на заетостта (2022-2032) за ИТ работни места в САЩ:

15% – Мениджъри на компютърни и информационни системи

7% – Специалисти по мрежова поддръжка

5% – Специалисти по поддръжка на компютърни потребители

3,5% – Архитекти на компютърни мрежи

2,5% – Администратори на мрежи и компютърни системи

Кои технологични роли ще бъдат най-търсени след 10 години?

Като цяло се очаква растежът в областта на компютърните науки да изпревари растежа в други области. Въпреки това търсенето на специфични роли в рамките на сектора се очаква да бъде неравномерно, като търсенето на специалисти по сигурност, разработка на софтуер, QA и управленски роли е на път да нарасне значително.

Вижте още: