Опасност за доставките
Производителите на медицински изделия, оборудване, консумативи и лекарства вече предупредиха за опасността за доставките, след като няколко големи руски банки бяха изкарани от SWIFT системата.

Опасност за доставките има и във връзка с това, че корабните компании започват да преустановяват работата си с руснаците (MSC и Maersk преустановиха, а те са двете най-големи в Света).

През 2020 г. ЕС е снабдявало Русия с лекарства на стойност от 6,5 млрд. евро (около 8,5% от регионалния експрт) и медицински изделия на стойност от 1,6 млрд. евро.

За сравнение данните за износ (2021) от САЩ към Русия сочат, че изнесените медицински стоки са на стойност отколо 470 млн. евро (512 млн. долара).

Блокирането на линиите на доставка, експрота, покачващите се цени на свързани с производството стоки ще правят живота на Стария континент още по-скъп.

И тук, както и в другите сектори, по всичко личи, че голямата щета от санкциите ще я отнесат европейците, така че трябва да се готвим за още по-тежки настъпващи години.

Вижте още: