Рей Далио: САЩ са изправени пред дългова криза, а икономиката ще се влошава

„Икономическите проблеми на Америка „ще се влошат“, благодарение на дълговата криза и задаващата се рецесия в баланса“. Това каза известният инвеститор Рей Далио в сряда на конференция на Bloomberg Invest в Ню Йорк. Основателят на Bridgewater Associates отправи недвуслимислено предупреждение, че икономиката на САЩ е изправена пред „рискова ситуация“.

Далио изрази сериозно опасение, че може да няма достатъчно купувачи за новия държавен дълг на пазара, който се очаква да бъде емитиран от Министерството на финансите на САЩ в размер на 1 трилион долара до края на 2023 г. С този ход правителството се опитва да натрупа парични резерви след повишаването на тавана на дълга.

„Според мен сме в началото на една класическа късна дългова криза и то с голям цикъл, при която произвеждате твърде много дългове, но същевременно имате недостиг на купувачи за тях“, обясни Далио.

„Това, което се случва сега е, че ние трябва да продадем целия този дълг, но сме изправени пред въпроса:„Има ли достатъчно купувачи?“. Далио обръща внимание, че в настоящата ситуация много от големите инвеститори в света са загубили пари в държавните облигации, а освен всичко са налице и геополитически промени, които трябва да бъдат взети предвид. Ветеранът инвеститор е категоричен, че картината на търсенето и предлагането ще стане по-ясна през следващата година или две.

Основателят на Bridgewater заяви, че икономиката на САЩ ще бъде под силно напрежение за известно време, тъй като повишените лихвени проценти ще се задържат за дълго време, което автоматично я обрича да е по-слаба в бъдеще.

Всъщност Рей Далио бие тревога за перспективите на американската икономика от известно време, предупреждавайки в края на 2022 г., че „абсурдно глупави“ икономически политики са насочили страната към „перфектна буря“ от икономическа болка.

По-рано тази седмица Deutsche Bank предупреди, че Америка се е насочила към „политически водена“ рецесия, а милиардерът инвеститор Стан Друкенмилър каза миналия месец, че САЩ са на ръба на рецесия и прогнозира „твърдо приземяване“.

 

Вижте още: