Ръстът на DDoS атаките срещу финансови организации нараства с 551% за годинаПо време на NEXT DIFI 2021, организиран ежегодно от b2b Media, водещи експерти от света на технологиите и банкирането споделиха своите наблюдения върху все по-бързо променящата се среда. Мария Рочкова, която е продуктов мениджър на Cloudware (част от Neterra), заяви, че компанията ѝ е предотвратила с 5.5 пъти повече DDoS атаки към своите клиенти през деветмесечието на 2021 година в сравнение със същия период на 2020 г. От началото на януари до края на септември 2021 г. Neterra е спряла общо 873 407 атаки към свои клиенти, а през същия период на 2020 г. – 157 474 броя.

Обобщено погледнато ръстът на DDoS атаките през 2021 г. в сравнение с 2020, организирани срещу финансови институции и организации, е още по-голям – 6,5 пъти или 551%. Чрез DDoS атаките извършителите се опитват да нарушат (частично или напълно) достъпа на целеви потребители до услугите или оборудването на конкретна компания, набелязана за жертва.

Ръстът на DDoS атаките срещу финансови организации нараства с 551% за година

Павел Камински, основател на 7Security изнесе презентация за стандартите за сигурност при картовите плащания. Той обърна внимание на стандартите PCI DSS, 3DS и PIN. Камински направи основен преглед на това какви са те, кой се нуждае от тях и какви често срещани погрешни схващания имат повечето хора за тези технологии.

В дискусията се включи и създателят на платформата за p2p lending Klear – Лоик льо Пишу. Той коментира това, че в момента банките не предлагат почти никаква възвръщаемост по депозитите на клиентите, но за сметка на това имат сериозни лихви по потребителските кредити. Именно тук се намесват дигиталните технологии за финансиране като Klear, които предлагат алтернатива на потребителите.

Иван Иванов, директор в дирекция „Банкиране на дребно“ в БАКБ говори за глобалните трендове в онлайн кредитирането, като спомена, че се наблюдава засилен интерес към по-високите суми и разбира се преминаването от традиционните процеси към изцяло дигиталното финансиране.

Ръстът на DDoS атаките срещу финансови организации нараства с 551% за година

Вижте още: