Щатският долар губи влияние в световната финансова система

Нито китайският юан, нито еврото могат да оспорят надмощието на щатския долар, дори при отслабващото му влияние в международната финансова система. Това каза Джон Бътлър, финансист и автор на книгата “The Golden Revolution, Revisited" (Златната революция, преоценка), в интервю за B2B Media, които са организатори на осмото издание на провеждащия се в София форум за дигитални финанси NEXT DIFI 2023.

Да, Китай и размерът на неговата икономика в даден момент ще бъдат истински претендент, но това е бавен процес, посочи той. Режимът на капиталов контрол, смята финансистът и инвеститор, на практика затруднява употребата на юана като заместител на щатския долар.


Що се отнася до еврото, икономиката на еврозоната е наистина много голяма, но това не е достатъчно условие за превръщане на еврото в най-значимата валута на света. И причината, спред Джон Бътлър, се корени във вътрешните дисбаланси на икономическия и валутен съюз и липсата на солидна политическа основа, за разлика от американския долар.

Делът на националните икономики в световното стопанство пък е обективна пречка пред появата на конкуренция в лицето на японската йена, британската лира, индийската рупия или бразилския реал.

Факт е обаче, че в световната финансова система протичат процеси, от които може да се предположи, че предстои промяна в структурата на паричната система.

“През последните 20-ина години започнах да наблюдавам някои тенденции в системата на международните финанси, търговия, капиталовите потоци и инвестициите, на базата на които можем да допуснем, че ще видим промяна в структурата на паричната система. Това ще рече, че щатският долар вече може да не бъде единствената и най-значима резервна, и трансакционна валута на света“, заяви Джон Бътлър.

Преди да придобие практически опит в международните финанси на ръководни позиции във финансови и инвестиционни компании, той трупа академичен такъв в полето на история на икономиката. Ето защо за него са важни историческите паралели днес.

Днес има учени, които на базата на различни метрики (без обаче да ги конкретизира – бел. авт.) оценяват, че делът на щатската икономика е паднал под 20 процента в световното стопанство. Това по думите му е значително по-малко от влиянието на САЩ в световната икономика в началото на 21 век.

Употребата от САЩ на санкциите като инструмент от години е в основата на друга тенденция, която крие риск и потенциал да ускори процеса по дедоларизация на световната финансова система. Всъщност това е актуална тема предвид войната в Украйна, припомни събеседникът. Санкциите са инструмент, който на свой ред намалява възможността за употреба на щатския долар в международната търговия.

Джон Бътлър обобщи, че отслабващата роля на щатския долар в световната финансова система е протичащ от години процес, който обаче се ускорява в резултат от нарасналото геополитическо напрежение в света.

Вижте още: